UPLAĆENO 150 MILIONA DOLARA ZA RTB BOR

Jelica Putniković

U austrijskoj firmi tvrde da nisu ni razmišljali o tome da odustanu od kupovine RTB Bora. Kažu da ne postoji ni jedan razlog za takvu odluku

Austrijski ATEC juče je uplatio tranšu od 150 miliona dolara kao prvu ratu sume od 466 miliona dolara, na ime kupoprodajne cene za imovinu i korišćenje eksploatacionih prava Rudarsko topioničarskog basena Bor, potvrđeno je redakciji Balkanmagazina iz ATEC-a i iz Vlade Srbije.

kovac1
Mirko Kovač

Agencija za privatizaciju je, da podsetimo, ATEC-u odobrila da celokupnu cenu za RTB Bor od 466 miliona dolara “razbije” na dva dela, s tim da tek pošto 29. februara uplati 150 miliona dolara stiče pravo da ostatak od 316 miliona plati 4. aprila. Da je propustio ovaj rok Mirko Kovač, suvlasnik i predsednik kompanije ATEC bi 13. marta morao da uplati ceo iznos.

"Zadovoljstvo mi je da kao predsednik ATEC Industriz objavim da sam primio od banke potvrdu da je danas, 29. februara, 2008 godine, dat neopoziv nalog za transfer 150 miliona dolara za kupovinu RTB Bor", kaže za Balkanmagazin Mirko Kovač, napominjući da nije odustao od kupovine srpskog kombinata bakra i da "ceo proces ide po propozicijama koje su ugovorene sa Agencijom za privatizaciju Republike Srbije".

U srpskim i austrijskim medijima spekuliše se da su Vaše kompanije prezadužene i da zbog toga ne možete da obezbedite novac. Kako to komentarišete?

Ovakve priče nisu tačne. Mi smo upravo objavili preliminarne rezultate poslovanja za 2007. godinu, gde možete videti da se prihod ATEC povećao za 48,3 odsto, na 2 milijarde i 364 miliona evra. Ovo je posledica organizovanog poslovanja kao i novih akvizicija.

Da li je Vaše traženje prolongiranja plaćanja vezano za aktuelnu političku situaciju u Srbiji?

Ne, nismo zbog toga tražili produžavanje roka za plaćanje. Mi smo biznismeni a ne političari, dakle mi se ne mešamo u politiku jer to nije naša sfera interesovanja. Po odredbama tendera, ATEC je tražio od Agencije za privatizaciju dodatno vreme za uplatu kako bi se sitinice iz pregovora do kraja ugovorile.

Da li ste uopšte razmišljali o tome da odustanete od kupovine RTB Bora?

Naravno da ne. Ne postoji ni jedan razlog za takvu odluku. Kao što smo i ranije pričali RTB Bor je naša strateška investicija.

Da li Vas banke uslovljavaju skupljim garancijama zato što uzimate kredit za posao u Srbiji?

Ne. Procedura za dobijanje kredita je ista kao i kod ostalih poslova ovog tipa, ništa nije drugačije zbog toga što će poslovanje biti u Srbiji.

Iz okruženja Olega Deripaske najavljuju da čekaju da ATEC odustane, kako bi pregovarali o tome da SMR kupi RTB Bor. Kako to komentarišete?

Ne komentarišemo takve glasine. Mi ćemo kupiti RTB Bor, i to je kraj glasina.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...