U ČATEŽU SADA UMIRU OD SMIJEHA

Autor:   Sanja Kapetanić

Sunčani Hvar u rukama je Orco Property Groupa, čiji je temeljni posao trgovina nekretninama, a ne turizam. I živo mu se fućka kakve posljedice njegova poslovna politika ima na Hvar i Hvarane ili Hrvatsku i Hrvate.

K tome, Orco je trenutačno u velikim financijskim problemima. Za završetak već pokrenutih projekata u sljedeće dvije godine treba mu više od pola milijarde eura. A banke mu više nisu sklone kao nekada, što zbog globalne krize tržišta nekretnina koja je cijene nekretnina i tvrtki koje se njima bave srozala na neke davno zaboravljene razine, što zbog prigovora na netransparentno poslovanje. Preostaje mu, dakle, samo rasprodaja imovine.
Sunčani Hvar sigurno je jedan od financijski najzanimljivijih dijelova Orcova portfelja. Doduše, prema informacijama iz dobro obaviještenih izvora bliskih Upravi Orcove hrvatske podružnice, to zasad sprečava ugovor o javno-privatnom partnerstvu sklopljen između vlade Ive Sanadera i Orca, no izvjesno je da će Sunčani Hvar prvom prilikom promijeniti vlasnika. I to u aranžmanu na koji ni hrvatska država ni lokalna vlast neće imati ama baš nikakva utjecaja.

Mora da sada u Termama Čatež umiru od smijeha. One su, podsjećamo, dobile nogu od koalicijske vlade Ivice Račana jer se nacija zgrozila nad mogućnošću da turistički biser našeg Jadrana, Sunčani Hvar, prepustimo tamo nekim Janezima. Sanader je iz toga izvukao pouku i za novog gazdu Sunčanog Hvara odabrao domaći fond Quaestus Borislava Škegre. No, i on je ispao iz igre nakon što su u javnost iscurili podaci koji su jasno pokazali da se de facto radilo o jako jeftinoj privatizaciji a ne javno-privatnom partnerstvu, kako se najavljivalo.

Sanader je naučio i tu lekciju pa prije potpisivanja ugovora s Orcom nije u javnost iscurilo ni slovce i Sunčani Hvar je svečano predan u ruke Orcu, koji je nakon tri dokapitalizacije postao i većinski vlasnik, a Grad Hvar još nije dobio ni "d" od obećanih javno-privatnopartnerskih 25 posto plus jedna dionica. Tako je na Hvaru okončano silno zaklinjanje Sanaderove vlade u nacionalni interes i projekt javno-privatnog partnerstva koji će ga zaštititi.

Izvor: business.hr

objavljeno: 26.8.2008.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...