Elektromobili imaju udeo u prodaji u Evropi od preko četvrtine

M.L.

Sada se prodaje više elektromobila nego onih s dizel motorima
(ilustracija, Drugi najprodavaniji elektromobil je Reno zoe, sa cenom od 32.500 do 35.900 evra od čega treba odbiti subvencije koje odobravaju razne države u različitim iznosima)

U Evropi, zbog epidemije korona virusa, pada i dalje prodaja automobila ali u prodaji ubrzano raste udeo elektromobila. Prema statistici britanske kompanije Jato Dynamcs, koja obuhvata podatke sa tržišta u 25 evropskih zemalja, sada elektromobili imaju udeo od preko četvrtine u ukupnoj prodaji. (Ova statistika prati ogromnu većinu evropskih zemalja, izuzev samo nekoliko zemalja – na primer u tri baltičke zemlje, Slovačkoj i Mađarskoj).

Automobili s pogonom na električne baterije i na hibridni tj mešoviti pogon, dostigli su, kako prenosi nemački privredni list Handesblat (Handesblatt), u oktobru udeo u prodaji od 26 posto što je deset posto više nego u istom periodu lane, a čak 22 posto više nego u prodaji 2019, tojest u godini pre pandemije koronavirusa. Sada se čak proda više elektromobila nego automobila s dizelom motorima. Udeo auta na dizel pogon u prodaji pao je ispod 20 posto.

Najprodavaniji "čisti" elektromobil u oktobru je bio Tesla model 3 – jedini je imao prodaju od preko 10 hiljada vozila. Na drugom mestu je Reno (Renault) Zoe, na trećem je Dačia (Dacia) spring, na četvrtom Tesla Model Y, na petom Škoda eniak (Enyaq)...

U kategoriji plag in hibrida najveću prodaju ima Pežo 308.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...