Prodaja putničkih automobila u EU najniža od septembra 1995.

M.L.

Broj novih registracija automobila u septembru pao je u odnosu na prošlu godinu za 21,1 posto
(ilustracija,Vozila Folksvagena u portugalskoj luci, zaštićena pre utovara na brod)

Prodaja novih putničkih automobila u Evropskoj uniji prošlog meseca bila je za oko četvrtinu manja nego u prethodnom mesecu tj avgustu i najniža od 1995. odnosno u poslednjih 26 godina. To je najveći pad od svih industrijskih grana. Glavni krivac tome jeste, kako javlja nemačka agencija DPA, nedostak poluprovodnika. 

Broj novih registracija automobila u septembru pao je u odnosu na prošlu godinu za 21,1 posto tj na 718.598, saopštio je Savez evropskih proizvođača automobila (ACEAP).

Dvocifreni pad beleže sva velika tržišta - u Italiji pad iznosi 32,7, Nemačkoj 25,7, Francuskoj 20,5 i Španiji 15,7 procenta.

Početna registracija novih automobila u prva tri kvartala ove godine je u odnosu na isti period lane porasla za 6,6 procenta i iznosila je 7,5 miliona. Izraziti rast je bio na početku godine i omogućio pozitivna kretanja u dosadašnjem delu godine. Italija u ovom periodu beleži rast od 20,6 posto, Španija 8,8 i Francuska osam procenta. Nasuprot tome prodaja je bila niža u Nemačkoj, tj na najvećem evropskom tržištu, i to za 1,2 posto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...