Siromašni Avganistan je prebogat sirovinama

M. L.

Ova zemlja bi, naprimer, mogla postati "Saudijska Arabija litijuma"...
(ilustracija, Geolog Said Mirzad (levo) pregledao je mineralne resurse Avganistana sa kolegama iz Geološkog zavoda SAD i Avganistanskog geološkog zavoda, i vojnom pratnjom, 2011. godine - https://www.earthmagazine.org/)

Gvožđe, bakar, litijum, zlato... Ove sirovine nalaze se ispod tla u Avganistanu u ogromnom količinama koje čine ovu zemlju, kako piše Volstrit džornal (The Wall Street Journal), pravim Eldoradom. Posle dolaska na vlasta talibana, druge zemlje, pre svih Kina, očekuju da će dobiti pristup ovim rudnim bogatstvima čija se preliminarna odnosno minimalna vredrnost procenjuje na tri biliona dolara.

Bivši komandant američkih snaga u Avganistanu Dejvid Pitreus (David Petraeus) divio se javno pre 11 godina "neverovatnim" rezervama sirovina u ovoj zemlji.

"Sirovine bi bile dovoljne da ova ratom uništena zemlja postane jedan od najvećih svetskih izvoznika", izjavio je on jednom prilikom.

Nade generala se, međutim, nisu ispunile jer su neprestane borbe s talibanima i politička nestabilnost onemogućavali ekonomski korisnu i razumnu eksploataciju sirovina. To su, inače, Amerikancima potvrdili i Rusi koji su, takođe, svojevremeno pokušavali da ostanu u Avganistanu ali su posle velikih ljudskih žrtava i troškova odustali od toga.

Prema Američkoj geološkoj službi (USGS), rezerve su još mnogo veće od onog što je poznato jer je istraženo svega 30 posto teritorije ove zemlje. Posle odlaska SAD i njenih zapadnih saveznika, svoju šansu da se domognu avganistanskih sirovina tražile su i vlade drugih zemalja. Među njima, pre svih, bila je Kina koja, prema američkim izvorima, već nudi novim vlastima u Kabulu raznu pomoć i saradnju. Za avganistanske sirovine zainteresovani su jako, takođe, Iran, Indija, Turska....

Geolozi kao posebno veliku šansu Avganistana ističu litijum, neophodan u proizvodnji baterija, čije se najveće rezerve na svetu nalaze upravo u ovoj zemlji. Kažu da bi ova zemlja mogla postati "Saudijska Arabija litijuma" – najvažnije sirovine budućnosti. 

Ogromno je, takođe, bogastvo ovo zemlje i u rezervama bakra i gvožđa – čak i samo to bilo bi dovoljno da osigura prosperitet Avganistana. Ispod zemlje je minimalno dve milijarde tona rude bakra, 1,6 milijardi barela nafte...

Američka geološka služba izražava izvesnu skepsu u brzu promenu ekonomske budućnosti Avganistana zbog toga što ova zemlja, ne računajući nestabilnu bezbednosnu situaciju, ima veoma težak problem s nepostojanjem potrebne infrastrukture. Nema tu još nikakog rudarstva, veoma je slaba mreža puteva i železničkih pruga...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...