Ekonomsko raspoloženje u evrozoni na rekordnom nivou

ML

Raspoloženje kvare bojazni od širenja delta varijante virusa covid 19
(Indeks ekonomskog raspoloženja u julu je u evro-zoni porastao na 119 bodova s dosadašnjeg 21-godišnjeg maksimuma za juni od 117,9. Foto: Pixabay)

Pozitivno raspoloženje u ekonomiji evro-zone je na rekordnom nivou, pokazalo je najnovije istraživanje Evropske komisije (EK).

Međutim, kako prenosi DPA, usporavanje rasta optimizma potrošača može signalizirati da se bliži vrhunac posle koga će pozitivni impuls od ponovnog otvaranja ekonomije početi da slabi. Sa druge strane, rastu i strahovanja od širenja nove, delta varijante koronavirusa.

Indeks ekonomskog raspoloženja u julu je u evro-zoni porastao na 119 bodova s dosadašnjeg 21-godišnjeg maksimuma za juni od 117,9. Indeks se poboljšao i za celu Evropsku uniju za 0,9 bodova na novi rekordni maksimum od 119 bodova.

"U poređenju s nekoliko prethodnih meseci ovo poboljšanje je bilo slabije što signalizira da se ovaj indikator bliži svom vrhu", dodaje se u saopštenju EK.

Poboljšanje raspoloženja u ekonomiji podržalo je posebno rast optimizma u industriji u kojoj se, takođe, odgovarajući indeks popeo na rekordni nivo. Poverenje u sektor usluga, koji je pandemija najteže pogodila, je najviše od avgusta 2007.

Rast ukupnog ovog indeksa usporio je pad poverenja potrošača koje je po prvi put smanjeno posle petomesečnog uzastopnog rasta.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...