Izvoz Kine u junu porastao za 32,2, a uvoz za 36,7 posto

M.L.

Carinska uprava upozorava da bi u narednom delu godine trebalo očekivati normalizaciju, odnosno usporavanje rasta
(ilustracija, Specijalna ekonomska zona Sihanoukville u Kambodži koju finansira Kina)

Izvoz iz Kine bio je, prema upravo saopštenim podacima tamošnje carinske uprave, u junu za 32,2 posto veći nego u istom mesecu lane i iznosio je 281 milijardu dolara. Još veći rast zabeležio je uvoz – za 36,7 posto odnosno na 230 milijardi dolara.

Ovi podaci su premašili očekivanja analitičara koji su anketi Rojtersa predviđali rast eksporta za 23,1, a importa za 30 posto. Tempo rasta uvoza je, međutim, znatno slabiji nego u maju kada je bio iznad 50 procenata.

Ovakav rast omogućava pojačana globalna tražnja usled labavljenja protivepidemijskih mera i ubrzanja vakcinacije. Carinska uprava upozorava da bi u narednom delu godine trebalo očekivati normalizaciju, odnosno usporavanje rasta. Izvesni udeo u tome ima i nesigurnost usled širenja „delta“ mutacije korona virusa u nekim zemljama.

Kina je pandemiju korona virusa ukrotila znatno ranije od ostalih zemalja i, zahvaljući tome, trgovina beleži visoki rast. Bruto društveni produkt (BDP) Kine u prva tri meseca ove godine porastao je u odnosu na isti period lane za 18,3 posto. Podaci za drugi kvartal kretanja u drugoj po velični svetskoj ekonomiji (posle SAD) biće objavljeni ovih dana.

Vrednost uvoza povećana je u junu, prema carinskoj upravi, pre svega zahvaljući rastućim cenama robe. U maju je uvoz zabeležio najveći rast u poslednjih deset godina.

Negativan uticaj na trgovinu imali su u poslednjih nekoliko meseci nedostatak poluprovodnika, zatim problemi sa logistikom, kao i veći troškovi za sirovine. Trgovinski suficit Kine je u prošlom mesecu porastao na 51,53 milijarde dolara sa 45,54 milijarde u maju.

Prema portparolu carinske uprave, u drugom delu godine treba očekivati izvesno usporavanje rasta spoljnotrgovinske razmene usled veće osnovice u tom delu prošle godine. Uprkos tome, treba i dalje očekivati visoki  rast razmene.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...