Kazna nemačkim proizvođačima auta zbog „emisionog kartela“

M.L.

Na ovu kaznu je odmah reagovano iz Folksvagena čiji predstavnici tvrde da monopolistički dogovor o emisijama nije bio realizovan
(ilustracija, Ukupno 875 miliona evra kazne zbog stvaranja kartela u cilju sprečavanja razvoja i uvođenja kontrole emisija )

Evropska komisija (EK) kaznila je juče grupu nemačkih proizvođača automobila  - Dajmler (Daimler), BMV (BMW), Folksvagen (Volkswagen) i Audi i Porše (Porsche), sa ukupno 875 miliona evra zbog stvaranja kartela u cilju sprečavanja razvoja i uvođenja kontrole emisija automobila.

Dajmler je, kako javlja DPA, izbegao plaćanje kazne jer je upozorio Evropsku komisiju na ovu vrstu nezakonite saradnje.

"Članovi ove petorke došli su do tehnologije za snižavanje štetnih emisija koje su iznad zakonom utvrđenih emisionih normi EU. Međutim, odustali su od utakmice u punom korišćenju ovog potencijala", izjavila je šefica za antinimonopolnu politiku EU Margaret Vestager i dodala da su time "onemogućili potrošačima da kupe auto koji manje zagađuje životnu sredinu. Tako se pokvarila legitimna tehnička saradnja. Nećemo tolerisati da se kompanije tajno dogovaraju o ovome".

Na ovu kaznu je odmah reagovano iz Folksvagena čiji predstavnici tvrde da monopolistički dogovor o emisijama nije bio realizovan i da nijedan potrošaš nije bio oštečen pa je zato i bio, u stvari, bespredmetan.

Pre ove afere 2015. izbio je u Sjedinjenim Državama skandal, sa izvesnim sličnostima sa ovim, nazvan dizelgejt, kada su američke vlasti utvrdile, što je Folksvagen i priznao, da je u oko 11 miliona automobila, na naftni pogon, prodatih širome sveta, instalirao softver koji omogućava manipulacije sa merenjem emisija štetnih gasova.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...