MMF: Oživljavanje ekonomije brže od očekivanja ali...

ML

Vlada ipak velika nesigurnost, jer ekonomsko oživljavanje mogla bi da potkopa ili uspori nova mutacija koronavirusa
(foto, Džefri Okamoto)

Međunarodni monetarni fond (MMF) registruje znake jačeg oživljavanja svetske ekonomije nego što je očekivano. Ipak, što se tiče budućih kretanja, vlada veoma jaka nesigurnost, ekonomsko oživljavanje bi mogla da potkopa ili uspori nova mutacija koronavirusa...

To je, kako prenosi Rojters, danas izjavio Džefri (Geoffrey) Okamoto, prvi zamenik izvršne direktorke MMF Kristaline Georgijeve. On je, takođe, najavio da će MMF početkom aprila aktuelizovati svoja predviđanja ekonomskih kretanja iz januara, ali nikakve detalje o tome nije precizirao.

MMF je u januaru revidirao procenu rasta svetske ekonomije na 5,5 sa ranije pretpostavljanih 5,2 posto. Lane je svetska privreda zabeležila, usled pandemije covid 19, pad od 3,5 procenta.

Novi američki predsednik Džoe Bajden (Joe Biden) potpisao je ovog meseca novi paket mera ekonomske stimulacije u vrednosti od 1,9 biliona dolara. Prema Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), ovaj paket imaće povoljno dejstvo na najveću svetsku ekonomiju ali i na druge zemlje i "poguraće" tempo globalnog rasta za nešto više od jedan posto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...