Kina: Ove godine cilj ekonomskog rasta šest posto

M.L.

U petogodišnjem planu vlada je istakla sedam važnih oblasti koje će nastojati da ojača. To su veštačka inteligencija nove generacije, kvantne informacije, nauka o mozgu, poluprovodnici, genetička istraživanja i biotehnlogije, klinička medicina i zdravlje, kao i istraživanje dubokog svemira, dubokog mora i polarnih oblasti
(ilustracija, Kineski premijer Li Kećiang, u prisustvu predsednika Si Đinpinga, najavljuje je cilj ovogodišnjeg ekonomskog razvoja u petak na otvaranju ovogodišnjeg Nacionalnog narodnog kongresa)

Kina je za ovu godinu ustanovila kao cilj rasta ekonomije više od šest posto. To je, kako javlja AFP, saopštio danas premijer Li  Kećiang.

Kina prošle godine zbog pandemije kovid 19, po po prvi put od 2002, nije objavila planiranu stopu ekonomskog rasta. Lane je bruto društveni produkt (BDP) ove ekonomije, najveće na svetu posle američke, porastao za 2,3 posto što je najniža stopa rasta u poslednje 44 godine. Kina je, ipak, bila jedina među većim ekonomijama u svetu koja je zabeležila ekonomski rast.

Ovogodišnji cilj ekonomskog rasta Kine je, međutim, osetno niži od procena svetskih analitičara. Oni, naime, očekuje da će ta stopa iznositi preko osam posto, a niže planiranu od toga tumače time što komisija za planiranje ovime sebi daje više prostora za ekonomske reforme.

Premijer je u svom ekspozeu o razvoju zemlje u ovoj godini obećao veću podršku domaćoj potrošnji i inovacijama i snižavanje zavisnosti od stranih tržišta i tehnologija. Godišnji izdaci na istraživanja i razvoj treba da se do 2025. povećavaju po stopi od preko sedam posto.

Budžetski deficit za ovu godinu planira se na 3,2 procenta BDP, što je manje nego lane kada se računalo na deficit iznad 3,6 posto. Ipak, to vladi daje dosta mogućnosti za finansiranje infrastrukturnih projekata i pomoć malim firmama.

Kina je istovremeno objavila i petogodišnji plan ali u njemu nema stope rasta za period od 2021. do 2025. Za period od 2015. do 2025. važila je planirana stopa rasta od 6,5 procenta. Vlada je, ipak, saopštila da će se u narednom periodu održati prosečni rast BDP "u razumnoj visini". Nije ustanovljen ni cilj za otvaranje novih radnih mesta, ali je precizirano da stopa nezaposlenosti treba da bude ispod 5,5 posto.

U petogodišnjem planu vlada je istakla sedam važnih oblasti, povezanih sa tehnologijama, koje će nastojati da ojača. To su veštačka inteligencija nove generacije, kvantne informacije, nauka o mozgu, poluprovodnici, genetička istraživanja i biotehnlogije, klinička medicina i zdravlje, kao i istraživanje dubokog svemira, dubokog mora i polarnih oblasti.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...