Mask gradi fabriku satelita u Teksasu

M.L.

Sateliti mreže Starlink treba da omoguće pristup internetu na celoj našoj planeti
(ilustracija, projekcija buduće mreže komunikacionih satelita Ilona Maska u Zemljinoj orbiti)

Svemirska kompanija "SpejsIks" (SpaceX) američkog preduzimača Ilona Maska (Elon Musk) namerava uskoro, kako javlja Rojters, da sagradi fabriku u američkoj državi Teksas (Texas). U njoj će se proizvoditi sateliti mreže "Starlink" koja treba da omogući pristup internetu bilo gde na planeti zemlji.

Vizionar Mask vodi nekoliko futurističkih kompanija – pored najveće  svetske fabrike elektromobila "Tesla", neurotehnološku kompaniju "Neuralink" i firmu "Boring" koja se bavi gradnjom infrastrukture. Krajem prošle godine preselio se iz Kalifornije u Teksas, gde gradi potpuno novu fabriku "Tesle", a sada na red dolazi nova fabrika "SpejsIks".

"U Meksiku podižemo novi grad – Starbejz (Starbase)", saopštio je Mask na Tviteru. U oglasu, u kome "Starlink" traži inženjere, kompanija navodi se radi o "prelomnom projektu u novom, najmodernijem zavodu u teksaškoj metropoli Ostin (Austin)". 

Prethodno je ovaj preduzimač, koji je postao nedavno i najbogatiji čovek na svetu, već najavio da će "Starlink", koja ima sedište u gradu Redmond u državi Vašington (Washington), biti ključni izvor finansija za njegove šire  planove. U te planove on uračunava, pre svega, razvoj rakete "Staršip" (Starship), koja će komercijalno voziti putnike na Msec, kao i pokušaje za kolonizaciju Marsa.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...