Tojota, posle pet godina, opet najveći svetski proizvođač automobila

M.L.

Lane je Tojota, kako je to danas saopštila, prodala 9,528 miliona auta, a Folksvagen 9,305 miliona

Japanski automobilska kompanija Tojota (Toyota) ponovo je, kako javlja nemačka agencija DPA, posle pet godina najveći svetski prozvođač, ostavivši iza sebe nemački automobilski koncern Folksvagen (VW - Volkswagen). Lane je Tojota, kako je to danas saopštila, prodala 9,528 miliona auta, a Folksvagen 9,305 miliona.

Kao i ostale proizvođače automobila, lane je Tojotu i Folksvagen teško pogodila koronavirusna kriza, koja je kupcima otežala ili čak onemogućila posetu prodajnih prostora – Tojota je zabeležila pad prodaje u odnosu na 2019. od 11,3, a Folksvagen od čak 15,2 procenta. Ukratko, Tojota je bila manje pogođena ovom krizom pa se zahvaljući tome vratila na vrh rang-liste najvećih svetskih proizvođača.

Zahvaljući oživljavanju na dva svoja najveća tržišta, Kini i Sjedinjenim Državama, kao i u prodaji u Japanu, Tojota je naročito bila uspešna u prodaji u drugoj polovini prošle godine. Od oktobra se svakog meseca počela povećavati prodaja. Lanjski pad prodaje Tojote je, inače, bio prvi pad u poslednjih pet godina.

Osim oživljavanja tržišta, Tojoti je pomogla, prema DPA, lane i agresivna strategija u prodaji novih serijskih modela. U Japanu je Tojota lane prodala 2,16 miliona automobila, a u svetu 7,37 miliona.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...