Prodaja kućnih računara u svetu porasla lane za 13,1 posto

ML

Njihova prodaja je padala neprekidno od 2010. sve do 2019 godine, da bi u vreme epidemije koronavirusa visoko skočila
(ilustracija, pomalo zaboravljeni desktop)

Rad i škola od kuće, usled pandemije korona virusa, uticali su da prodaja ličnih računara u svetu lane zabeleži najveći rast u poslednjih deset godina. Podatke o tome, koje prenosi AP, saopštile su istraživačke kompanije AjDiSi (IDC) i Gartner. 

Ukupno je prodaja ovih računara lane porasla za 13,1 procenta tj na 302,6 miliona uređaja. Najveći rast prodaje zabežen je u septembru (početak školske godine) i decembru (božićni pokloni). 

Razvoj takozvanih pametnih (smart) telefona učinio je da kod kupaca pada interes za kupovinu pi-sija (PC – personal computer) koja je, inače, bila od 2010. gotovo u neprekidnom padu. Unekoliko je njihova prodaja oživela 2019. a sada su pi-si ponovo postali nezamenjivi uređaji.

Broj jedan lane na tržištu ličnih računara bila je kineska kompanija Lenovo, na koju otpada četvrtina prodaje. Odmah iza nje je američki Hjulet Pakard (HP – Hewlett Packard) s petinom udela. Za njime dolaze (ovim redom) Del (Dell), Ejpl  (Apple), Ejser (Acer)...

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...