EU i Kina dogovorile se o investicijama

M.L.

Pregovori o sporazmu o investicijama su počeli još 2014. godine. Ovaj sporazum će investitorima omogućiti uzajamno lakši pristup u Kinu odnosno EU
(Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i kineski predsednik Si Đinping vide se na ekranu tokom video konferencije za odobravanje investicionog sporazuma između Kine i Evropske unije u decembru 30. 2020. u Briselu, Belgija)

Evropska unija i Kina dogovorile su, posle sedam godina pregovora, kako je javnosti saopštila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Leyen), sporazum o investicijama koji će investitorima omogućiti uzajamno lakši pristup u Kinu odnosno EU.

Najmanje još godinu dana, kako upozorava Rojters, trajaće pripreme da Sporazum stupi na snagu. Mora ga, naime, ratifikovati Evropski parlament u kome su dosta jaki politički otpori prema Kini zbog nepoštovanja ljudskih prava. 

Evropske firme, zahvaljući ovom sporazumu, dobijaju mogućnost pristupa u granama kao što su elektromobili, privatne bolnice, nekretnine, reklama, pomorski saobraćaj, telekomunikacije, sistemi rezervacije u vazdušnom putničkom saobraćaju... Dosadašnja pravila da evropske firme moraju u nastupu na kineskom tržištu funkcionisati u okviru zajedničkog preduzeća s kineskim partnerima ukinuta su.

Kina odustaje ovim sporazumom i od obaveznog transfera tehnologije stranih tj evropskih partnera. Obavezala se, takođe, da će biti transparentnija u dotacijama, kao i da će državnim preduzećima zabraniti da diskriminišu strane odnosno evropske investitore.

Pregovori o ovom sporazmu su počeli još 2014. ali su dosta dugo išli traljavo. Brisel se, naime, žalio da Kina ne ispunjava obećanja da će omogućiti lakši pistup evropskim investorima u ovu zemlju. Konačno između njih kao partnera nema više obećanja nego imaju sporazum.

(Kina ima, posle Sjedinjenih Država, najveću ekonomiju na svetu i godinama, uprkos usporavanju, održava dva-tri puta veću stopu privrednog rasta nego što je imaju EU i SAD, s perspektivom da ih sustigne u razvijenosti u roku manjem od deset godina.)


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...