Nemačka ekonomija – tek krajem iduće godine na nivou 2019.

M.L.

U Nemačkoj sve više je firmi na tzv kurcarbajtu tojest skraćenom radnom vremenu. Najgore je stanje u hotelijerstvu i ugostiteljstvu
(ilustracija, Čekanje gostiju u Nemačkoj: Zbog korona krize, zauzetost hotela je dramatično opala, izvor, wienerzeitung.at)

Najugledniji nemački ekonomski institut Ifo, kako javlja nemačka agencija DPA, snizio je izglede rasta nemačke ekonomije u idućoj godini sa 5,1 na 4,5 posto. Istovremeno, Institut je povisio procenu rasta u 2022. godine sa 1,7 na 2,5 posto.

Oživljavanje privrede koja je, inače, ekonomski zamajac ukupne evropske privrede, kasni usled novih ekonomskih zatvaranja u Nemačkoj i većini zemalja Evrope i sveta s kojima je ova zemlja povezana.

"Tek krajem 2021. proizvodnja robe i usluga dostići će nivo pre izbijanja pandemije", izjavio je analitičar Ifo Timo Volmershauser.

U Nemačkoj sve više je firmi na tzv kurcarbajtu (kurzarbeit) tojest skraćenom radnom vremenu. Najgore je stanje u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Institut Ifo, posle revizije prognoza, sada procenjuje da će ove godine nemačka ekonomija zabeležiti ukupni pad od 5,1 posto tj 0,1 posto manji od prvobitnih predviđanja. Krajem ove godine stopa nezaposlenosti iznosila je 5,9 posto a tolika će, prema proceni, biti i naredne godine. 

Bruto društveni proizvod nemačke ekonomije u trećem kvartalu ove godine bio je viši u odnosu na prethodi kvartal za 8,5 posto. Ministar privrede Peter Altmajer (Altmayer) očekuje će ekonomija tokom cele ove godine zabeležiti pad od 5,5 posto.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...