Astrazeneka kupuje Aleksion za 39 milijardi dolara

M.L.

Ovo je druga po veličini u istoriji akvizicija u farmaceutskoj industriji
(foto, Astrazeneka strateški centar za istraživanje i razvoj i sedište globalne kompanije u Kembridžu, Velika Britanija)

Britanska farmaceutska firma Astrazeneka (Zeneca) kupuje za 39 milijardi dolara američkog proizvođača lekova Aleksion Farmaseutikals (Alexion  Pharmaceuticals). Na taj način, kako javlja Rojters, ova kompanija nastoji da ojača svoj položaj u oblastima imunologije i retkih bolesti.

To je dosad druga po veličini u istoriji akvizicija u farmaceutskoj industriji - najveća je bila 2018. kada je Takeda farmaseutikal (Farmaceutical) kupila firmu Šajer (Shire) za 62 milijarde dolara.

Astrazeneka spada u velike svetske firme koje razvijaju vakcinu protiv kovida 19. Akvizicija će se izvršiti delimično u novcu i delimično u akcijama.

astrazeneca-oxford-vakcina

Trenutno je na oceni kod britanskih i kanadskih regulacionih organa vakcina protiv kovida 19 koju je Astrazeneka razvila zajedno s Oksfordskim univerzitetom 

Astrazeneka ovom akvizicijom želi da raširi ponudu svojih lekova, koja je u poslednje vreme bila usmerena, pre svega, na lekove od kancera. Nastoji da uđe u jednu od najdinamičnijih oblasti farmakologije kao što su lekovi protiv retkih bolesti. Aleksion je upravo među specijalistima za te lekove.

Lekovi za retke bolesti su atraktivni za proizvođače jer nije im potrebna velika prodajna snaga, a za njih prodavci mogu istaći visoke cene koje su zdravstvena osiguranja spremna da plate pošto ima malo pacijenata kojima je potreban taj tretman.

Astrazeneka je razvila zajedno s Oksfordskim (Oxford) univerzitetom vakcinu protiv kovida 19 koja je trenutno na oceni kod britanskih i kanadskih regulacionih organa. Konkurentska firma Fajzer i Biontek (Pfizer and BioNTech) je već dobila odobrenje za korišćenje u Sjedinjenim Državama. U zapadnim zemljama obećavajuće rezultate na ovom polju ima još američka biotehnološka kompanija Moderna.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...