Kineski rast iduće godine - osam posto

ML

Analitičari polaze od izrazitog oporavka potrošnje u Kini poslednjih meseci, pre svega u ugostiteljstvu i drugim granama koje su povezane sa društvenim kontaktima
(foto, Hua-ov restoran (Huajia Yiyuan) u Pekingu, jedan od najpoznatijih u glavnom gradu Kine)

Međunarodna rejting akcija Fič (Fitch) revidirala je na bolje prognozu rasta kineske ekonomije u idućoj godini, s obzirom na povećanje domaće tražnje i na očekivanu vakcinaciju od kovida 19.

Prema prognozi ove agencije, koju prenosi AP,  kineska ekonomija, inače druga po veličini u svetu (posle SAD), imaće 2021. godine stopu rasta od osam posto. U septembru je Fič taj rast procenio na 7,7 posto.

Tempo rasta kineske ekonomije iduće godine biće, inače, osetno iznad njenog dugoročnog potencijala rasta koji se procenjuje na 5,5 posto ali je realan s obzirom na sniženu osnovu iz ove godine, tojest na pad ove godine.

Analitičari Fiča u ovim prognozama polaze od izrazitog oporavka potrošnje u Kini poslednjih meseci, pre svega u ugostiteljstvu i drugim granama koje su povezane sa društvenim kontaktima i susretima.

Za celu ovu godinu kineski rast se procenjuje na 2,3 posto. Kineska ekonomija je jedina od većih tržišnih ekonomija sveta koja ove godine nije zabeležila pad. Najslabiji je rezultat bio u prvom kvartalu kada je zabeležen pad od 6,8 posto usled izbijanja epidemije koronavirusa.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...