Kina: Rekordni izvoz u novembru

M.L.

Ukupni kineski višak u trgovinskom bilansu u novembru se povećao za čak 102,9 posto tojest na 75 milijardi dolara, a u prvih 11 meseci ove godine dostigao je 460 milijardi dolara
(ilustracija, Kontejnersko plovilo u luci Ninbo Žoušan (Ningbo Zhoushan) u istočnokineskoj provinciji Žejiang (Zhejiang). Foto: cnsphoto)

Kineski izvoz porastao je prošlog meseca najviše u (skoro) tri godine, i bio je veći nego u istom mesecu lane za 21,1 posto, što je bilo osetno više od očekivanja. To govori da se kineska ekonomija, druga po veličini u svetu (iza američke), ubrzano oporavlja od udaraca koje je svetskoj privredi zadala pandemija korona virusa.

Kineska ekonomija je, zahvaljući tome, ostvarila rekordni mesečni višak u trgovinskom bilansu, kao i rekordni višak u trgovini sa Sjedinjenim Državama, koji je politički osetljiv jer je američka vlada zbog toga uvodila carine za kinesku robu.

Za razliku od drugih zemalja, Kina je uspela da relativno brzo savlada epidemiju koja se širila iz Vuhana krajem prošle i početkom ove godine. Ukupni kineski višak u trgovinskom bilansu u novembru se povećao za čak 102,9 posto tojest na 75 milijardi dolara, a u prvih 11 meseci ove godine dostigao je 460 milijarde dolara. To je za 21,4 milijarde više nego višak u istom periodu lane, zahvaljući sve većoj tražnji američkih potrošača, uprkos povećanim carinama za kinesko robu.

Dok svetska privreda ove godine doživljava recesiju, Kina je jedina velika svetska ekonomija koja beleži rast koji se sada (na godišnjem nivou) pocenjuje da će biti oko 2,2 posto. U trećem kvartalu je zabeležen rast od 4,9 posto, a u poslednjem se procenjuje da će iznositi 5,5 posto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...