Nemačka: Rast industrijske proizvodnje 3,2 posto

M.L.

Rast u oktobru ali je u poređenju s februarom, koji je bio poslednji mesec pre izbijanja pandemije, industrijska proizvodnja i dalje niža i to za pet procenata
(ilustracija, Linija za sklapanje Volksvagena u Volfsburgu, gde je proizvodnja obnovljena 27. aprila 2020. godine)

Industrijska proizvodnja u Nemačkoj porasla je, kako javlja agencija DPA, u oktobru u odnosu na prethodni mesec za 3,2 posto što je osetno više od očekivanja i najviše od juna ove godine.

Najveći doprinos tome dao je, kako je saopštio nemački statistički zavod, rast prodaje automobila. Prerađivačka industrija je izvozno orijentisanoj nemačkoj ekonomiji pomogla na taj način da se poslednji godišnji kvartal započne rezultatom koji obećava nastavak oporavka nemačke industrije, inače i lokomotive rasta u ekonomiji Evropske unije i drugih evropskih zemalja.

Ohrabruje, takođe, i to što je podatak o rastu za septembar korigovan na 2,3 s ranijih 1,6 procenta kao i to što se rast beleži kontinuirano šest meseci. Međutim, u poređenju s februarom, koji je bio poslednji mesec pre izbijanja pandemije, industrijska proizvodnja u oktobru je i dalje niža i to za pet procenata.

"Lavovski udeo" u ovom oporavku imala je auto-industrija, inače najvažnija grana nemačke privrede, koja je u oktobru zabeležila rast od skoro deset posto. Međutim, u poređenju s periodom pre izbijanja pandemije proizvodnja je bila za šest posto manja

Prošlog meseca stupio je na snagu u Nemačkoj novi paket mera u cilju suzbijanja pandemije, koji će zatvoriti veliki broj privrednih jedinica, pre svega, u sektoru usluga (na primer, sve skijaške centre). To će pogoršati izglede ekonomije u poslednjem kvartalu pa se očekuje stagnacija ili manji pad bruto društvenog proizvoda. U trećem kvartalu nemačka ekonomija je porasla u odnosu na prethodni za 8,5 posto - posle pada od 9,8 posto u drugom kvartalu tojest u prvom talasu epidemije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...