Vrednost "Tesle" preko pet puta veća od vrednosti "Folksvagena"!

M.L.

Akcije nemačkog koncerna vrede 80 milijardi evra a američke kompanije – 500 milijardi dolara, mada je prva fabrika isporučila 6,5 miliona vozila a druga – 320 hiljada
(ilustracija, logo čuvenog nemačkog koncerna VW)

Međusobne razlike u poslovanju i vrednosti između američke kompanije "Tesla", najvećeg svetskog proizvođača elektromobila, i nemačkog automobilskog koncerna "Folksvagen" (VW -Volkswagen), najvećeg svetskog prozvođača klasičnih automobila, iz dana u dan sve su veće i izazivaju sve više komentara.

Pre dva dana objavljeno je da je VW za devet meseci ove godine isporučio tržištu 6,5 miliona auta (za petinu manje nego u istom periodu lane) u ukupnoj vrednosti od 2,2 milijarde evra (85 posto manje). Istovremeno je saopšteno da ukupna tržišna vrednost ovog koncerna (tojest ukupna vrednost akcija na berzi) sada iznosi 80 milijardi evra.

Američka kompanija je, istovremeno, kupcima isporučila 320 hiljada elektromobila (44 posto više nego u istom periodu lane) i ostvarila profit od skoro pola milijarde dolara. Vrednost "Tesle" na tržištu (tzv tržišna kapitalizacija) je porasla na 500 milijardi dolara tojest preko pet puta je veća nego "Folksvagena". Ova vest (odnosno poređenje poslovnih rezultata dva najveća svetska prozvođača automobila)  je nezvanično proglašena za informaciju nedelje.

Svemu tome treba dodati da je osnivač i većinski vlasnik "Tesle" Ilon Mask (Elon Musk) tokom ove godine još brže nego ranije napredovao na listi najbogatijih na svetu i da je sada na njoj drugi..


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...