Potpisan najveći sporazum o slobodnoj trgovini

ML

Sporazum obuhvata zemlje sa oko 2,2 milijarde stanovnika i bruto društvenim proizvodom od 26 biliona dolara
(Hanoj, 15. 11. 2020. - Petnaest zemalja Azije i Pacifika potpisalo je u nedelju trgovinski sporazum, povodom zatvaranja virtuelnog samita ASEAN-a koji je počeo u četvrtak)

Petnaest zemalja azijsko-pacifičkog regiona, uključujući Kinu, Japan, Južnu Koreju, potpisale su juče najveći sporazum o slobodnoj trgovini na svetu.

Kina je inicijator sporazuma RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership), koji obuhvata više od dve milijarde ljudi i oko trećine svetske ekonomije, kako javlja agencija DPA. Cilj sporazuma je smanjivanje carina i utvđivanje pravila poslovanja, a tiče se trgovine, usluga, investicija, telekomunkacija i autorskih prava. Sporazum po obuhvatu nadmašuje i ugovor o Transpacisfičkom partnerstvu između SAD, Meksika, Kanade i Evropske unije.

Sporazum je potpisan danas na marginama samita Udruženja naroda jugositočne Azije (ASEAN) u Hanoju, glavnom gradu Vijetnama. Na ovaj način bi Kina, kako napominje Rojters, mogla smanjiti zavisnost od prekomorskih tržišta i tehnologija.

"Sa zadovoljstvom konstatujem da smo posle osam godina predanog rada došli do kraja potpisivanjem RCEP", izjavio je japanskoj agenciji Kjodo vijetnamski premijer Ngujen Ksuan Puk (Nguyen Huan Phuc). On je istakao posebno da će ovaj sporazum pomoći brzom oporavku ekonommije zemalja-potpisnika od posledica pandemije korona virusa.

Sporazum obuhvata zemlje sa oko 2,2 milijarde stanovnika sa bruto društvenim proizvodom od 26 biliona dolara, dodaje agencija Blomberg.

Ovaj sporazum ostaje otvoren za Indiju, koja je nedavno iz nepoznatih razloga, istupila iz pregovora o njegovom zaključivanju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...