Rekordni pad ekonomije Sjedinjenih Država od 31,7 posto

M.L.

Najveći ekonomski pad u posleratnoj istoriji zemlje zabeležen je 1958. u vreme vladavine predsednika Dvajta Ajzenhauera i iznosio je 10 posto
(Holly Beach, 27.08.2020 - posledice udara uragana Lora u američkoj državi Luizijani)

Ekonomija Sjedinjenih Država pala je u drugom kvartalu ove godine, prema preciziranim podacima, preračunatim na celu godinu, za 31,7 posto, saopštilo je američko Ministartsvo trgovine. To je njen najteži pad u istoriji.

Dosad najveći ekonomski pad u posleratnoj istoriji zemlje zabeležen je 1958. u vreme vladavine predsednika Dvajta Ajzenhauera (Dvight Eisenhower) i iznosio je 10 posto.

Najveća ekonomija sveta, kako javlja AP, teško je pogođena širenjem korona virusa zbog čega su oslabile gotovo sve ekonomske aktivnosti, a rekordna je i nezaposlenost.

Usled brzog širenja ovog virusa, vlada je krajem marta bila prinuđena da priguši gotovo sve ekonomske aktivnosti. Sasvim je zatvoren veliki broj firmi, na primer hotela, restorana, barova i drugih ugostiteljskih objekata. Više desetina miliona ljudi je ostalo bez posla. Poznato je, inače, da usluge imaju najveći udeo u bruto društvenom proizvodu američke privrede.

Juče objavljen izveštaj američkog ministarstva rada pokazuje da je tokom protekle sedmice broj novih zahteva za podršku zbog nezaposlenosti ostao iznad milion što znači da tržište rada zasad praktično stagnira, da se pandemija kovid 19 produžuje i usisava ogromna sredstva vlade za  finansisjku pomoć nezaposlenima.

Broj novih zahteva za pomoć zbog nezaposlenosti je u nedelji do 22. avgusta pao na 1,006 miliona sa 1,104 miliona u prethodnoj sedmici. To potvrđuje očekivanja analitičara da broj ovih novih zahteva možda uskoro padne na milion.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...