OTPUŠTANJA U MICROSOFTU?

Autor:   Nick Wingfield

Da li i najveća softverska kuća na svetu oseća posledice svetske ekonomske krize

 

U kompaniji Microsoft ozbiljno razmišljaju i velikom smanjenju broja zaposlenih. Najava se očekuje već početkom naredne nedelje, kao znak da slaba ekonomija nalaže donošenje teških odluka čak i na jednom od najstabilnijih brodova na "moru" tehnološke industrije.



Sedište Majkrosofta u Redmondu

Prema rečima osoba upoznatih sa planovima, div iz Redmonda razmatra otpuštanja u svojim različitim odeljenjima, što je izuzetno retka situacija u najvećoj softverskoj kompaniji na svetu. Međutim, još uvek nisu usvojeni konačni planovi, a moguće je da će odgovorni u Microsoftu pronaći i alternativan način za smanjivanje poslovnih rashoda.

Iako se još uvek ne zna tačan broj zaposlenih koji će dobiti otkaz, upućeni u planove kažu da će on biti mnogo manji od 15.000 radnih mesta o kojima se govorilo prethodnih nedelja, što bi u tom slučaju značilo smanjenje od 16 procenata zaposlenih u Microsoftu na globalnom planu.

U jednom intervjuu, objavljenom prošle nedelje, Stiv Balmer, glavni izvršni rukovodilac Microsofta, odbio je da odgovori na pitanje da li u kompaniji razmišljaju o otpuštanjima, iako je istakao da stanje ekonomije primorava Microsoft da ozbljno razmišlja o merama za smanjivanje troškova i rashoda. "Tragamo za pravom ravnotežomu", rekao je Balmer. "Kada je pronađemo, budite sigurni da ćemo je javno objaviti." Balmer je dodao da je malo verovatno da će doći do talasa otpuštanja. "To nije deo naše kompanijske kulture", rekao je on.




Microsoft bi planove o smanjenju broja zaposlenih mogao da predstavi istovremeno sa objavljivanjem izveštaja o poslovanju za poslednje tromesečje prošle godine, najavljeno za sledeći četvrtak. Kada su predstavnici kompanije u oktobru 2008. godine objavili izveštaj za prethodno tromesečje, rekli su i da ih oslabljena ekonomija primorava da uspore prijem novih radnika i smanje ostale troškove, kao što su dnevnice i putni troškovi.

Masovnog otpuštanja u Microsoftu skoro da nije ni bilo tokom više od tri decenije, koliko kompanija postoji. S vremena na vreme je bilo sporadičnih otkaza, koji su ponekad pratili pripajanje drugih kompanija, a redovno je raskidan odnos sa zaposlenima koji ne ostvaruju postavljene ciljeve i zadatke.

Tako je vremenom broj zaposlenih u Microsoftu narastao do 91.000 zaposlenih na kraju fiskalne godine koja je završena prošlog juna, što je skoro tri puta više u odnosu na jun 1999. godine. Posebno je primetno povećanje broja zaposlenih između 2007. i 2008. fiskalne godine, kada je iznosilo 12.000 ljudi ili 15 procenata za jednu godinu. To se može objasniti i povećanjem prihoda od 18 procenata, sa 51,12 milijardi dolara fiskalne 2007. na 60,42 milijardi dolara fiskalne 2008. godine.

Sada slaba ekonomija ozbiljno ugrožava ulaganja u informatičke tehnologije, pa samim tim i poslovanje Microsofta. Analitičari, koje je nedavno anketirao Thomson Reuters, predviđaju da će rast prihoda u fiskalnoj 2009. godini biti samo 5 procenata.

I mnoge druge velike i poznate IT kompanije su već najavile masovna otpuštanja. Među njima su Hewlett-Packard, Yahoo, Sun Microsystems i EMC.


Izvor: Wall Street Journal
Preveo: Milan Djukić


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...