Svetski turizam izgubio 320 milijardi dolara u pet meseci ove godine

ML

Tri puta veća šteta nego što je ova grana pretrpela u prvih pet meseci velike svetske finansijske krize, ugroženo je 120 miliona radnih mesta u ovoj grani
(ilustracija: Upozorenje Ujedinjenih nacija na teškoće turističke privrede)

Usled pandemije koronavirusa svetski turizam izgubio je u prvih pet meseci ove godine 320 milijardi dolara, saopštio je prekjuče u videobrifingu generalni sekretar OUN Antonio Gutereš (Guteres), upozorivši da je u pitanju treća najveća eksportna grana svetske privrede. To je, inače, tri puta veća šteta nego što je ova grana pretrpela u prvih pet meseci velike svetske finansijske krize 2009.

Osim ovog gubitka, kako prenosi AFP, ugroženo je 120 miliona radnih mesta u ovoj grani, a od kojih zavise stotine miliona drugih zaposlenih.

U periodu januar-maj ove godine zbog ograničenja i blokada smanjen je broj stranih turista u svetu za više od polovine a prihodi ove grane pali su još dublje. To je, prema Guterešu, izazvalo "veliki šok" u bogatim i razvijenim zemljama ali još više u zemljama u razvoju, posebno onim manjim, ostrvskim državama koje su velikim delom ekonomski zavisne od stranih turista. U nizu tih zemalja strani turizam učestvuje sa preko 20 posto u bruto društvenom produktu (BDP).

Turizam, inače, zapošljava svakog desetog čoveka u svetu, a od ove delatnosi zavise još stotine miliona radnika u drugim privrednim delatnostima. Istovremeno, ova grana omogućava ljudima da upoznaju i uživaju u svetskom kulturnom i prirodnom bogatstvu i zbližava narode.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...