Pronevera na američki način

M. L.

Preduzetnik s Floride dobio od vlade podršku u borbi protiv cov19 od četiri miliona dolara za koju je odmah kupio najnoviji i najluksuzniji „lambordžini“ i još neke takve "sitnice". Zbog prevare preti mu kazna od 70 godina zatvora
(ilustracija, preduzetnik iz Majamija Dejvid T. Hins)

Izvesni 29-godišnji preduzetnik iz Majamija Dejvid T. Hins (David Hines) priključio se, kako piše Njujork tajms (The New York Times) u aprilu mnogim firmama koje su od federalne vlade tražile podršku u okviru programa zaštite prihoda, ugroženih epidemijom korona virusa. Taj program je usvojen, pre svega, da bi se preduzeća održala „iznad vode“, kao i da ne bi morala da otpuštaju zaposlene.

Hins je u zahtevu za pomoć naveo da vodi četiri firme koje zapošljavaju 70 ljudi i čiji su mesečni troškovi četiri miliona dolara. Toliko mu je upravo i odobreno i isplaćeno u maju u tri rate, no to mu je bilo malo pa je odmah potom zatražio i dodatnu pomoć, ukupno oko 13,5 miliona dolara. 

Lamborginiod320hiljadaUSD-

Lambordžini od 320 hiljada diolara

On je, prema finansijskoj kontroli, "većinu ako ne i sve od pomoći" utrošio - nenamenski, tojest za lukusuzni nakit, najskuplja odela, u najskupljim lokalima, za partnerke upoznate preko interneta... Deo para je poslao i svojoj majci (30 hiljada dolara).

No, daleko najviše ga je koštao najnoviji  "lambordžini“ Urakan (Lamborgini Uracan) – 318.497 dolara. Auto je registrovao na svoje ime.

Prema istražnim organima, ukupni mesečni troškovi njegove četiri firme maksimalno iznose 200 hiljada dolara, tojest svega pet procenata sume koju je dobio na ime pomoći.

Ukoliko sud Hinsa, koji je u istražnom zatvoru, proglasi krivim za sve optužbe, pre svega za lažne navode u zahtevu za finansijsku podršku i nenamensku upotrebu dobijene pomoći, mogao bi, prema pravnim znalcima, da dobije čak 70 godina robije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...