Huavei postao najveći svetski proizvođač smartfona

M.L.

Samsung potisnut na drugo mesto posle uzastopnih devet godina dominacije
(ilustracija, Da li će Huavei ostati vodeća u svetu kompanija za proizvodnju pametnih telefona)

U drugom kvartalu ove godine kineska kompanija Huavei (Huawei) je po prvi put zauzela prvo mesto na svetu u proizvodnji smartfona i potisla južnokorejski Samsung na drugo mesto. Kineska kompanija prodala je 55,8 miliona telefona, što je manje za pet posto nego u istom periodu lane ali je prodaja Samsunga, koji je na tržištu dominirao poslednjih devet godina, pala za trećinu tojest na 53,7 miliona telefona.

Huavei je dosad najbolje savladavao krizu izazvanu korona virusom, zahvaljući, pre svega, kineskom tržištu koje se najbrže oporavilo i na kome Huavei prodaje oko 70 posto svoje produkcije. Ova firma nema, inače, nikakvog zastupnika u SAD, kao ni Samsung u Kini jer na tim tržištima imaju minorne udele u prodaji.

Pošto su razlike u broju proizvedenih telefona minimalne, analitičari ocenjuju da bi se Samsung mogao, posle izlaska iz korona krize SAD i Evrope, najvećih kupaca ovih telefona, vratiti na lidersko mesto. Mada mnogi kažu da "posle ove krize ništa više neće biti kao pre".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...