I pored krize NIS u kapitalne projekte uložio 14,5 milijardi dinara

BM

Uprkos pojeftinjenju sirove nafte i epidemiji COVID-19, koja je uzrokovala drastično smanjenje potražnje za naftnim derivatima NIS je u prvom polugodištu 2020. godine očuvao stabilnost poslovanja i, uprkos krizi i neto gubitku od 10,2 milijarde dinara, u kapitalne projekte uložio 14,5 milijardi dinara.

U prvom polugodištu 2020. godine poslovanje NIS-a bilo je pod snažnim uticajem globalnih nepovoljnih makroekonomskih okolnosti. To se, pre svega, odnosi na pad cena nafte i epidemiju COVID-19, koja je uzrokovala drastično smanjenje potražnje za naftnim derivatima u izveštajnom periodu. U takvim uslovima, prioriteti NIS-a bili su očuvanje zdravlja zaposlenih i potrošača, stabilnost na tržištu naftnih derivata, socijalna stabilnost zaposlenih i nastavak ulaganja u ključne razvojne projekte.

U periodu od januara do juna, prosečna vrednost barela nafte tipa Brent iznosila je 39,7 dolara, što je 40 odsto manje u odnosu na isti period 2019. godine. Istovremeno, potražnja za naftnim derivatima je u pojedinim razdobljima izveštajnog period smanjena između 30 i 40 procenata, što je značajno uticalo na prihode od prodaje NIS grupe. Uprkos nepovoljnim makroekonomskim trendovima, NIS grupa je u dalji razvoj uložila 14,5 milijardi dinara. Najviše je investirano u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, projekat „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo i modernizaciju maloprodajne mreže u Srbiji i regionu.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, NIS je rezultate u oblasti istraživanja i proizvodnje, uprkos krizi, očuvao na prošlogodišnjem nivou - proizvedeno je 636.000 uslovnih tona nafte i gasa, što je jedan odsto manje od prošlogodišnjeg učinka. U oblasti prerade i prometa NIS je ostvario bolje rezultate u poređenju sa prvom polovinom 2019. godine. U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 1,630 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda što je 35 odsto više nego u prvom polugodištu prošle godine. Istovremeno su započete predstartne aktivnosti na kompleksu „Duboka prerada“. Ukupan obim prometa iznosio je 1,556 miliona tona, odnosno dva odsto više nego u uporednom periodu 2019. godine, uz rast izvoza od 42 odsto. U prvom polugodištu tekuće godine, nakon rekonstrukcije, započet je rad pet benzinskih stanica u Srbiji, među kojima i savremene gradske stanice A formata u Leskovcu. Takođe je sa radom započela i benzinska stanica „Otopeni“, 19. stanica za snabdevanje gorivom NIS-a u Rumuniji. Pored toga, potrošačima na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama omogućeno je da po prvi put u Srbiji, putem digitalne aplikacije Drive.Go, gorivo plate bez odlaska na platno mesto.

NIS je, i u složenim okolnostima, uspeo da očuva pokazatelj EBITDA na pozitivnom nivou od 2,3 milijarde dinara, kao i pozitivan novčani tok od 6,3 milijarde dinara, ali je zbog negativnih makroekonomskih trendova zabeležen neto gubitak od 10,2 milijarde dinara. U prvom polugodištu tekuće godine obračunate obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda iznose 83,9 milijardi dinara, što je pet odsto više nego u prvom polugodištu 2019. godine. Takođe, Skupština akcionara NIS a.d. Novi Sad je na sednici 30. juna 2020. godine donela odluku o isplati dividende iz dobiti za 2019. godinu na osnovu koje će ukupno biti isplaćeno 4,4 milijarde dinara.

Kompanija NIS i njeni zaposleni dali su svoj doprinos borbi protiv širenja novog korona virusa. U okviru tih napora NIS je obezbedio 270 tona avio goriva za humanitarne letove domaćeg avio-prevoznika „Air Serbia“, dok je većinski akcionar, ruska kompanija „Gasprom njeft“, donirala gorivo za potrebe javnih službi Republike Srbije. Pored toga, volonteri NIS-a angažovali su se na podršci najugroženijim kategorijama stanovništva i medicinskim radnicima.

„Naše poslovanje u prvom polugodištu 2020. godine odvijalo se u okolnostima nezabeleženim u globalnoj ekonomiji. Zato sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo u prethodnom periodu, zahvaljujući velikim naporima menadžmenta i zaposlenih, očuvali finansijsku stabilnost, sigurnost snabdevanja na domaćem tržištu, kao i zdravlje naših kolega i potrošača. Vanredne okolnosti od nas traže i snažne odgovore. U nastavku godine bićemo posvećeni daljim uštedama, ali nećemo odustati od ulaganja u ključne projekte. U fokusu će nam, takođe, biti povećanje operativne efikasnosti u svim segmentima poslovanja, kao i napori da, oslanjajući se na sopstvene snage, očuvamo socijalnu sigurnost zaposlenih. Takođe, nastavićemo da pružamo podršku zajednici u kojoj poslujemo, svesni da ovaj težak period možemo uspešnije prevazići ako budemo odgovorni i solidarni“, rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...