Gugl će plaćati medijima za kvalitetni informativni sadržaj

ML

Ovaj program počinje najpre sa nacionalnim publikacima u Nemačkoj, Australiji i Brazilu
(ilustracija, Između tehnoloških kompanija i medija već duže vreme su napeti odnosi usled nerešenih pitanja za kompenzacije prilikom preuzimanja medijskih sadržaja)

Kompanija Gugl (Google) počeće uskoro, kako javlja AP, da plaća nekim izdavaćima za njihove informativne sadržaje. To će, kako je saopštila, činiti u okviru svog licencnog programa, usmerenog na "visokokvalitetne sadržaje", koji je pokrenuti tokom ove godine.

Ovaj program počinje najpre sa nacionalnim publikacima u Nemačkoj, Australiji i Brazilu, a "uskoro će se tome priključiti i publikacije u drugim zemljama". Kako se ističe, to je "korak kojim će se podržavati kvalitetna žurnalistika".

Članci iz tog programa biće dostupni u uslugama Gugla "Informacije"  i "Objaviti". Gugl će plaćati za njih da bi njegovim korisnicima bili pristupačni besplatno.

Prve medijske kompanije s kojima se o ovome Gugl dogovorio su nemački  Špigl (Spiegel), Frankfurter Alemajne sajtung (Allgemeine Zeitung), Cajt (Zeit), Tagesšpigl (Tagesspiegel) i Rajniše (Rheinische) post. Iz Australije su to Švarc medija (Schwartz Media), Konverzejšn (Conversation), Prajvat medija (Private Media) i Solistajs medija (Solstice Media), a iz Brazila Diaros  asošiados (Asociados) i Gazeta.

Između tehnoloških kompanija i medija već duže vreme su napeti odnosi usled nerešenih pitanja za kompenzacije prilikom preuzimanja medijskih sadržaja. U aprilu ove godine je francuski državni regulativni organ naložio Guglu da ubuduće plaća izdavačima za koriščenje njihovh sadržaja. U Australiji je već ovim povodom saopšten plan kako da se izdavačkim kompanijama isplaćuju pravedne komepenzacije za novinarske sadržaje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...