Kineska ekonomija u drugom kvartalu zabeležila rast od 3,2

ML

Brzom oživljavanju privrede u drugom kvartalu doprinele su stimulativne mere vlade, zahvaljući kojima je prevaziđen šok izazvan epidemijom
(Beijing, 15.07.2020 - prodaja lotosovog cveta u centralnom poslovnom okrugu u Pekingu, a Kina je dodatno ublažila ograničenja u lokalnom turizmu pošto nije prijavila nove slučajeve COVID-19 u devet dana)

Kineska ekonomija oporavila se u drugom kvartalu od koronavirusnog šoka. Bruto društveni proizvod bio je, kako javlja Rojters, veći za 3,2 posto od onog iz istog perioda lane. Taj rast je bio iznad očekivanja analitičara od 2,5 procenta.

U prvom kvartalu ova, druga po veličini ekonomija sveta, zabeležila je pad od rekordnih 6,2 posto usled epidemije. Brzom oživljavanju privrede u drugom kvartalu doprinele su stimulativne mere vlade, zahvaljući kojima je prevaziđen šok izazvan epidemijom.

U poređenju s prvom kvartalom, BDP je porastao u periodu april, maj i jun za 11,5 posto, dok su analitičari očekivali porast od 9,6 posto. U prvom kvartalu ove godine zabeležen je pad od 9,8 posto u odnosu na poslednji kvartal lane.

U prvom polugođu ove godine BDP se, međutim, prema saopštenju kineskog statističkog zavoda, smanjio za 1,6  posto u odnosu na drugo lanjsko polugođe.

Uprkos oživljavanju u drugom kvartalu ove godine to je, kako ovim povodom primećuje agencija AP, najslabiji kvartalni rast od 90-ih godina prošlog veka otkad se u ovoj zemlji prate kvartalna kretanja.

Kina, u kojoj se novi tip koronavirusa pojavio lane u decembru i odatle nastavio da širi u druge zemlje sveta, bila je prva ekonomija koja se zatvorila, a onda i prva koja je započela proces oživljavanja pošto je vlada u martu saopštila da je epidemija pod kontrolom.

Prerađivačka industrija i još neke druge grane su se već vratile na prethodni nivo proizvodnje. Izdaci za potrošnju su, međutim, i dalje umanjeni usled straha od gubitka radnih mesta. Niz preduzeća je i dalje zatvoren, a ograničena su i putovanja. Vlada je uvela i niz mera radi oživljavanja privrede i podrške zaposlenosti, a najavljuje se i druge mere u tom pravcu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...