Globalna ekonomija ozdraviće najranije 2022.

M.L.

Upozorava se da će se neke razvijene zemlje, pre svih Italija i Španija naći na ivici dužničke krize
(ilustracija, da li će svet posle virusne krize upasti u globalnu krizu?)

Globalni bruto domaći proizvod pre 2022. neće se vratiti na nivo od pre korona krize, predviđa ugledna analitička kompanija EIU (Economist Intelligence Unit). U najnovijem izveštaju analitičara ove kompanije, koji prenosi AP,  upozorava se posebno da će se tada neke razvijene zemlje, pre svih Italija i Španija naći na ivici dužničke krize.

"Južno-evropske zemlje se i dalje oporavljuju od mera štednje, pored toga su suočene sa visokim nivom spoljnnog duga, starenjem populacije (koja je zato podložnija teškom oboljevanju od korona virusa) i sa stalnim budžetskim deficitom. Dužnička kriza u nekim od ovih zemalja mogla bi dovesti do masivnih turbulencija na finansijiskim tržištima. Kriza bi se tako mogla proširiti na celi svet".

Mere protiv širenja korona virusa su poslednjih meseci potkopale ekonomsku aktivnost u celom svetu. Vlade su zbog toga morale preduzeti opsežne mere za podršku privredi. Istovremeno su se smanjili prihodi budžeta, a porasli izdaci za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Vlade, štaviše, sasvim izvesno neće biti sposobne da smanje merama štednje nove budžetske deficite. "Uštede nagrizaju politički kapital koga možda neće biti dovoljno za realizaciju ovih mera. Utoliko više što je niz ovih zemalja u poslednje vreme preduzimao mere stezanja kaiša u potrošnji", dodaje se u ovom izveštaju.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...