Kina: posle dve godine opet raste prodaja automobila

M.L.

U Kini u aprilu prodato 2,07 miliona automobila tojest 4,4 posto više nego u istom mesecu lane
(ilustracija, mali kineski elektromobili su daleko jeftiniji od svetske konkurencije i koštaju oko 9.000 dolara)

Prodaja automobila u Kini, daleko najvećem tržištu na svetu, u prošlom mesecu je porasla po prvi put, posle skoro dve godine neprestanog pada, javlja Rojters. Ekonomija ove zemlje je počela ponovo da se otvara, a vlasti su ublažile restrikcije uvedene radi suzbijanja epidemije korona virusa a to je dovelo do obnavljanja rasta prodaje auta od koje zavise evropski, korejski, japanski, američki i dugi proizvođači širom sveta.

Ukupno je u Kini u aprilu prodato 2,07 miliona automobila tojest 4,4 posto više nego u istom mesecu lane, saopštilo je Udruženje kineskih prodavaca automobila (CAAM). U martu je prodaja, zbog epidemije, bila manja za 43, a u februaru za čak 79 posto. Poslednji put je mesečna prodaja auta u Kini porasla u junu 2018. Međutim, u  aprilu je i dalje, deveti mesec uzastopno, pala prodaja auta na alterntivni pogon, označenih kao NEV (New Energy Wehicles) u koje spadajuu čista električna i hibridna vozila, kao i na pogon vodonikom. Takvih auta je u Kini u aprilu prodato oko 72 hiljade.

Uprkos ovom oživljavanju, CAAM procenjuje da će ukupno ove godine prodaja auta u Kini biti manja za oko 15 posto u odnosu na 20 miliona prodatih lane.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...