U martu nemački izvoz rekordno pao – za 11,8 posto

M.L.

Oživljavanje nemačke privrede biće, prema ekonomskim analitičarima, sporo i zavisiće u znatnoj meri od toga koliko se brzo budu oporavili evropski susedi Nemačke, kao i velki ekonomski partneri kao što su Kina i Sjedinjene Države
(ilustracija, Brandenburška kapija)

Nemački izvoz pao je rekordno u martu ove godine. Prema podacima nemačkog statističkog zavoda, pao je u odnosu na prethodni mesec za 11,8 posto što je najveći pad od 1990, tojest otkad se vodi ovakva statistika posle ujedinjenja Nemačke.

Ovaj pad je, prema analitičarima kako navodi Rojters, posledica pandemije koronavirusa koja je  izazvala smanjivanje tražnje za robom najveće ekonomije i najvećeg izvoznika u Evropi. Pad je osetno izrazitiji od predviđanja koja su se kretala oko pet procenata.

U martu se i uvoz smanjio u odnosu na prethodni mesec i to za 5,1 posto (predviđalo se oko četiri posto). Suficit u spoljnoj trgovini u martu se tako smanjio na 12,8 milijarde evra, sa 21,4 milijarde u februru.

Nemačka savezna vlada očekuje da će ekonomija ove zemlje, inače tradicionalno zavisne od izvoza, ove godine zabeležiti pad od 6,3 posto, uprkos paketu finansijskih mera pomoći od 750 milijardi evra.

Ovi prvi podaci za februar, mesec kada se, najpre i još ne u tako teškom obliku,  pojavila zaraza korona virusom, nagoveštavaju, međutim, znatno teži pad ove ekonomije, koja  je inače, motor ukupne evropske privrede, od očekivanog.

Oživljavanje nemačke privrede biće, prema ekonomskim analitičarima, sporo i zavisiće u znatnoj meri od toga koliko se brzo budu oporavili evropski susedi Nemačke, kao i velki ekonomski partneri kao što su Kina i Sjedinjene Države.

"Povezanost svetske ekonomije imaće fatalni uticaj na izvozno orijentisane grane", ocenjuje Aleksander Kruger, analitičar kompanije Bankhaus Lamp, (Lampe) i dodaje da se najgore tek očekuje.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...