Dobre vesti za praznik

M. Lazarevič

U prvom kvartalu, uprkos izbijanju koronakrize, procenjen rast od pet posto bruto društvenog produkta u Srbiji
(ilustracija, Kruševac, kompanija “Kromberg & Šubert”)

U vreme kada zbog epidemije korona virusa jedna loša ekonomska vest smenjuje drugu ima, ipak, izuzetaka. Tehnološki giganti Fejsbuk (Facebook) i Majkrosoft (Microsoft), kako piše agencija Blumberg (Bloomberg),  mogu da slave – obe su povećale profit u prvom kvartalu u kome većina velikih firmi i ekonomija beleži pad. Društvena mreža Fejsbuk (Facebook) je više nego udvostručila svoj kvartalni profit na 4,9 milijardi dolara, a Majkrosoft za 22 posto tj na 10,75 milijardi.

Dobro je išlo i najvećoj svetskoj industriji elektromobila Tesla, milijardera Elona Maska (Musk), koja je u tom periodu zabeležila profit od 16 miliona dolara i tako nanizala četvrti kvartalni dobitak uzastopno. Porasle su i američke akcije, posle više dana pada, zahvaljući informaciji da se lek remdesevir pokazuje efikasnim u borbi protiv korona virusa. Porastu indeksa akcija najvažnijih američkih kompanija Daun Džons (Down Jones) nije zasmetala ni informacija o skoro petoprocentnom padu u prvom kvartalu američke, inače, najveće svetske ekonomije.

I za kraj, za našu srpsku "privredicu" zaista sjajna preliminarnu vest kojom je juče pohvalio predsednik Aleksandar Vučić – u prvom kvartalu, uprkos izbijanju koronakrize, rast od pet posto bruto društvenog produkta! S tim se nekako lakše može čekati na rezultate u drugom kvartalu iako se sasvim izvesno može računati s padom...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...