Nemačka: prognoza ekonomskog pada od 6,3 posto, preti talas bankrota

M. L.

Već sada je jasno da će prihodi budžeta zemlje ovaj put pasti više nego ikad od vremena Velike svetske krize 1929.
(ilustracija, Nemačka privreda više je ugrožena nego za vreme krize 2008-2009.)

Nemačka savezna vlada očekuje da će zboog koronakrize nemačka ekonomija ući u duboku recesiju. U svojoj prolećnoj prognozi vlada računa sa padom od 6,3 procenta, izveštava nemačka agencija DPA, pozivajući se na neimenovane izvore iz vlade.

To znači da vodeću evropsku ekonomija očekuju ove godine znatno veće kontrakcije nego prilikom velike svetske finansijske krize 2008-2009. Na nivo pre pada, nemačka privreda bi trebalo da se vrati tek 2022.

Prolećna prognoza u nemačkoj ekonomiji tradicionalno je značajna i zato što se na osnovu nje izračunava procena prihoda od poreza. Već sada je jasno da će prihodi budžeta zemlje ovaj put pasti više nego ikad od vremena Velike svetske krize 1929. 
Ministar finansija Olaf Šulc (Schulz) planira, u okviru borbe protiv krize, nove zajmove države od 156 milijardi evra.
Veliki deo nemačkih firmi doživljava sadašnju pandemiju koronavirusa, kako na osnovu najnovijih istraživanja saopštava najugledni nemački ekonomski institut Ifo, kao egzistencijalnu pretnju. Više od 29 posto firmi procenjuje da, ako ostanu i dalje sadašnja ograničenja ekonomije, mogu preživeti najviše još tri meseca. A 53 posto smatra da neće izdržati duže od pola godine. Te brojke, kako ističe šef instituta Klaus Volrabe (Wohlrabe), najavljuju talas bankrota.

Situacija je najkritičnija u trgovini na malo. Skoro 45 odsto ispitanika u anketama navodi da mogu nastaviti još najviše do tri meseca. U sektoru usluga to smatra 31,3, a u industriji 24,8 posto.

U građevinarstvu udeo ovih kompanija iznosi 20,4 posto.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...