I pored korone NIS očuvao stabilnost snabdevanja tržišta i povećao izvoz

BM

U prvom tromesečju NIS Grupa je, uprkos izazovnim okolnostima izazvanih pandemijom COVID-19, očuvala stabilno snabdevanje domaćeg tržišta i povećala izvoz za 63 odsto. U nastavak razvoja i modernizacije NIS je uložio 7,7 milijardi dinara.

Poslovanje NIS grupe u prvom tromesečju 2020. godine bilo je pod snažnim uticajem negativnih makroekonomskih trendova. Drastičan pad cena nafte na svetskom tržištu i pad potražnje za naftom i naftnim derivatima u uslovima pandemije virusa COVID-19 imali su presudan uticaj na finansijske pokazatelje NIS grupe u ovom izveštajnom periodu. Tako je prosečna vrednost barela nafte tipa Brent u prvom kvartalu iznosila 50,3 dolara, što je 20 odsto manje u odnosu na prosečnu vrednost zabeleženu u istom periodu 2019. godine, dok su vrednosti ove nafte u drugoj polovini marta gotovo konstantno bile ispod 30 dolara za barel.

Važno je istaći da je i u ovim izazovnim okolnostima NIS realizovao obiman investicioni portfolio vredan 7,7 milijardi dinara i time nastavio ulaganja u razvoj i modernizaciju. Najviše je ulagano u projekte proizvodnje i prerade nafte i gasa. Pored toga, NIS je i u uslovima borbe protiv širenja virusa COVID-19 obezbedio stabilno snabdevanje na domaćem tržištu naftnih derivata, prepoznajući zdravlje zaposlenih, eksternih saradnika i potrošača kao neopozivi prioritet u ovoj situaciji.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, NIS je uprkos nepovoljnim okolnostima ostvario dobre rezultate. U periodu januar-mart na naftnim poljima NIS-a proizvedeno je 319.000 uslovnih tona nafte i gasa. U Rafineriji nafte u Pančevu prerađeno je 860.000 tona nafte i poluproizvoda, što je 44 odsto više nego prošle godine. Ukupan obim prometa naftnih derivata iznosio je 778.000 tona, što je sedam odsto više u odnosu na prvo tromesečje prošle godine. Zabeležen je i rast izvoza od 63 odsto.

U prvom kvartalu NIS je realizovano novi digitalni projekat – puštena je u rad Drive.Go mobilna aplikacija koja pruža mogućnost plaćanja goriva na točionom mestu NIS Petrol i GAZPROM benzinskih stanica, bez ulaska u prodajni objekat. Korišćenje aplikacije u ovim okolnostima istovremeno doprinosi zaštiti i očuvanju zdravlja zaposlenih i potrošača.

Takođe, NIS je uspeo da pokazatelj EBITDA očuva na pozitivnom nivou iako ona za prva tri meseca 2020. godine iznosi 5,2 milijarde dinara, što je 18 odsto manje od rezultata ostvarenog prošle godine, dok je zabeležen neto gubitak od 1,1 milijarde dinara. Obaveze NIS grupe po osnovi poreza i drugih javnih prihoda za prvo tromesečje iznose 39,9 milijardi dinara.

„Želim da zahvalim svim zaposlenima NIS-a koji su u izazovnim vremenima, i pored brige za svoje i zdravlje svojih porodica, požrtvovanim radom doprineli da očuvamo stabilnu proizvodnju, preradu i distribuciju naftnih derivata. Naši rezultati u ovom tromesečju posledica su okolnosti na koje nismo mogli da utičemo. Međutim, mi već činimo značajne korake koji će pozitivno uticati na naš učinak u nastavku godine. U fokusu će nam biti mere za povećanje efikasnosti poslovanja i smanjenje troškova u svim oblastima koje nisu od suštinske važnosti za funkcionisanje biznisa. Takođe, nećemo odustati od ulaganja u ključne razvojne projekte koji će nam doneti najviše koristi u budućnosti. Samo na taj način moći ćemo da očuvamo stabilnost na domaćem tržištu i nastaviti da stvaramo vrednosti za svoje akcionare i zaposlene, kao i širu zajednicu,“ rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...