Kina: ove godine rast od 2,5 posto

M.L.

Kineska ekonomija se pokazuje "žilavijom" nego što se analitičarima čini pa i ovu procenu usporovanja rasta na "samo" 2,5 posto treba uzeti sa podozrenjem
(ilustracija, Kojom brzinom će se oporaviti kineska privreda: Radnici u zajedničkom preduzeću Dongfeng - Honda u Vuhanu, u kineskoj provinciji Hubei, na pauzi za ručak sede 1,5 metara jedan od drugog, april 2020.)

Ekonomija Kine ove godine zabeležiće rast od 2,5 posto, što će biti njen najslabiji rezultat u poslednje 44 godine. To smatra većina analitičara u anketi koju je sprovela agencija Rojters. Ovakav rezultat predstavljao bi izrazito usporovanje rasta ove, druge po veličini svetske ekonomije, u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosio 6,1 posto. No, to predviđanje značilo bi - mnogo bolji rezultat od svetske ekonomije kojoj se predviđa pad od između 2,5 i četiri posto.

Iz ove ankete proizilazi da bi u prvom kvartalu bruto društveni produkt  Kine mogao u odnosu na isti period lane da padne za 6,5 posto. To bi bio prvi pad, bar od 1992. kada je ova zemlja počela redovno da objavljuje kvartalna ekonomska kretanja. Ukoliko se ova prognoza analitičara ispuni, to bi bio manji rast nego 1990. kada je, posle krvavih događaja na trgu Nebeskog mira, iznosio 3,9 posto. A to bi bio bolji rezultat nego 1976. kada je u jeku eksperimenata Mao Ce Tunga s dirigovanom ekonomikom zabeležen pad od 1,6 procenata.

Analitičari smatraju da će će Kina, inače motor azijske ekonomije, tokom ove godine biti suočena s velikim problemima, mada je posle januarskog vrhunca, počela epidemiju koronavirusa da stavlja pod kontrolu. Naime, epidemija se pretvorila u pandemiju što se odražava na kineski izvoz. I te procene, međutim, treba uzimati s rezervom jer se već pokazalo da je kineski izvoz u martu, koji je pao za 6,6 posto u odnosu na isti mesec 2019, bio veći od očekivanja – najavljen je bio pad od čak 14 posto. Ukratko, kineska ekonomija se pokazuje "žilavijom" nego što se analitičarima čini, i u ovim najtežim uslovima za nju od početka poslednje decenije prošlog milenijuma. Zato i ovu procenu usporovanja rasta na  "samo" 2,5 posto treba uzeti sa podozrenjem...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...