Srbijagas u 2019. izgradio gasovod i osnažio finansijsku situaciju

BM

Izgradnja magistralnog gasovoda na teritoriji Republike Srbije od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i osnažena finansijska pozicija JP „Srbijagas“ obeležili su poslovanje ove kompanije tokom 2019. godine, zaključeno je na sednici Nadzornog odbora ovog preduzeća.

Izgradnja magistralnog gasovoda na teritoriji Republike Srbije od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i drugim susednim zemljama obeležila je 2019. godinu, uz maksimalno angažovanje svih resursa JP „Srbijagas“. Imajući u vidu izraženu dinamiku aktivnosti i brzinu realizacije ovog projekta, polaganje cevi duž gasovoda u našoj zemlji završeno je u rekordnom roku, čime je stvorena osnova za ostvarenje svih pozitivnih efekata koji se očekuju od ovog projekta za privredu Republike Srbije u celini, istaknuto je na sednici Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Srbijagas“, održanoj 20. februara ove godine, navedeno je na sajtu ove kompanije.

Poslovanje Javnog preduzeća „Srbijagas“ u 2019. godini obeležilo je pozitivno kretanje i poboljšanje većine poslovnih pokazatelja. Kompanija je u prošloj godini ostvarila veći fizički obim transportovanog i distribuiranog prirodnog gasa i kao rezultat toga-pozitivan finansijski rezultat, tj. poslovni dobitak i neto dobit. Stepen naplate tekućih dospelih potraživanja u 2019. godini iznosio je 92%, a u istom periodu značajno je povećana naplata potraživanja iz ranijih godina. Iako je nabavna cena uvoznog prirodnog gasa imala blagu tendenciju rasta, u izveštajnom periodu nije vršena promena regulisanih prodajnih cena.

Ovo je rezime Redovnih finansijskih izveštaja i konačnog Izveštaja o realizaciji godišnjeg Programa poslovanja za period 1. januara do 31. decembra 2019. godine, koje je na sednici u Novom Sadu, usvojio Nadzorni odbor Javnog preduzeća „Srbijagas“.

Sednici je predsedavao prof. dr Muamer Redžović, predsednik NO, a u njenom radu su, pored članova NO, učestvovali i članovi poslovodstva, zamenica generalnog direktora Blaženka Mandić i izvršni direktori za finansije i komercijalne poslove.

„Iza nas je jedna uspešna, a ujedno i teška godina, godina velikih strateških odluka i ogromnog rada. Zahvaljujući racionalizaciji rashoda i povećanju prihoda, uspeli smo da ostvarimo izuzetno dobar rezultat, rekao je, osvrćući se na rezultatu u 2019. godini, predsednik Nadzornog odbora prof. dr Muamer Redžović.

Članovi Nadzornog odbora upoznati su sa konstantnim naporima menadžmenta i svih zaposlenih Srbijagasa, u pogledu racionalizacije troškova poslovanja, poboljšanja efikasnosti naplate potraživanja i realizacije velikih investicionih projekata od strateške važnosti. Kako je rečeno, u 2019. godini značajno je osnažena finansijska pozicija preduzeća, a celokupno poslovanje JP „Srbijagas“ odredile su poslovne odluke, strategije i aktivnosti, definisane i utvrđene u kontinuiranoj saradnji sa nadležnim ministarstvima i svim relevantnim institucijama.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...