Katastrofa na kineskom tržištu automobila – prodaja pala za 92 posto!

M.L.

Znatan deo prodavnica je prestao da radi jer nije bilo kupaca
(Novosklopljeni automobili ispunjavaju parking ispred fabrike u Čonkingu u Kini)

Prodaju automobila u Kini praktično je zaustavila epidemija koronavirusa – prodaja je u prvoj polovini ovog meseca, kako javlja Blumberg, pala za čak 92 posto. Kina je, inače, najveće svetsko tržište automobila od 2009. godine i to prvenstvo je od tada do nedavno postajalo sve ubedljivije.

Još gore je bilo u prvoj sedmici ovog meseca kada je prodaja, na osnovu podataka Kineskog saveza prodavaca putničkih automobila (CPCA), pala za čak 96 posto. Dnevno je tada u ovoj zemlji sa 1,4 milijarde stanovnika prodavano u proseku svega 811 auta. Znatan deo prodavnica je prestao da radi jer nije bilo kupaca.

Epidemija koronavirusa, međutim, samo produbljuje pad prodaje koji je na ovom tržištu počeo pretprošle godine. Na to je najveći uticaj imao trgovinski spor sa Sjedinjenim Državama, kao i osetno snižavanje dotacija za kupovinu elektromobila.

U januaru je prodaja automobila u Kini, prema podacima Saveza proizvođača autombila (CAAM), opala za 20 posto tojest na 1,61 miliona komada. To je bio najveći pad u poslednjih osam godina.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...