Prodaja automobila u Kini pada zbog koronavirusa

M.L.

Kina je najveće svetsko tržište automobila još od 2009. a sada beleži pad prodaje, u januaru za petinu
(ilustracija, proizvodnja automobila u Kini: Oko polovine kineskog tržišta automobila drže četiri najveće kompanije: Great Vall Motor Co, Geeli Automobile Holdings, SAIC Motor Corp i Guang Zhou Automobile grupa)

Prodaja putničkih automobila u Kini opala je u januaru, zbog posledica epidemije koronavirusa, za petinu tojest na 1,61 miliona vozila. To je, kako javlja Blumberg, najdublji pad u poslednjih osam godina.

Ova epidemija, međutim, prema analitičarima, samo produbljuje akuelnu krizu prodaje na ovom, najvećem svetskom automobilskom tržištu i jednim od glavnih motora svetskog ekonomskog rasta. Lane je tamo opala prodaja auta već drugu godinu uzastopno. Tražnju potkopava usporovanje rasta kineske ekonomije na koje je uticaj imao i trgovinski spor sa Sjedinjenim Državama.

Kineski savez proizvođača autombila (CAAM) je prošli mesec već ukazao da se proizvođači automobila moraju naviknuti da kinesko automobilsko tržište neće više imati visoke stope rasta kao ranije i ocenio da će prodaja auta ove godine imati pad od oko dva posto.

Konsalting kompanija LMC automotive prošle sedmice je upozorila da bi epidemija koronavirusa mogla ove godine sniziti prodaju za tri do pet posto ukoliko se epidemija nastavi i u drugom kvartalu. Epidemija, prema LMC, kvari poverenje potrošača, odlaže kupovinu i ima direktan negativan uticaj na proizvodnju automobila i auto-delova.

Kina je, inače,  još 2009. zamenila Sjedinjene Države na poziciji najvećeg svetskog tržišta automobila.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...