Tržišna kapitalizacije "Tesle" premašila 80 milijardi dolara

M.L.

Najveći svetski proizvođač elektromobila sada vredi skoro koliko dve najveće američke fabrike automobila (Ford i Dženeral Motors) zajedno
(New York, 09.01.2020 - radni dan na berzi u Njujorku (New York Stock Exchange)

Proizvođač elektromobila "Tesla" jača i dalje svoju poziciju najveće automobilske kompanija u Sjedinjenim Državama. Kako piše Fajnešnel Tajms (FT - Financial Times) "Tesla", koja je, inače, največi svetski proizvođač elektro-auta, ove sedmice na berzi po prvi put je premašila vrednost od 80 milijardi dolara (iznosila je 81,4 milijarde dolara), što znači da je ova kompanija gotova dva puta vrednija od dve najveće američke automobilske firme "Ford" i "Dženeral Motors"  (GM-General Motors) zajedno. (Vrednost DžiEma sada iznosi 51,2, a Forda 36,3 milijarde)

U prvom kvartalu lane većina investitora gledala je na tržišnu poziciju "Tesle" s dosta skepse usled sporog uhodavanja novih kapaciteta i manje proizvodnje od najavljene.  U trećem kvartalu došlo je, međutim, do preokreta i ubrzanog rasta prodizvodnje tako da je tokom cele godine tržištu, u skladu s planom, isporučeno 367,5 hiljada elektromobila.

Posle nedavnog početka rada nove velike fabrike "Tesle" u Kini, koja je, inače, najveće svetsko tržište automobila na svetu, može se očekivati znatno povećanje proizvodnje i lansiranje čak 25 novih modela.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...