Fabrika Tesle u Kini od ponedeljka isporučuje vozila

M. L.

Isporuke počele u rekordnom roku od 357 dana od početka gradnje fabike. Godišnja prozvodnja – 250 hiljada elektroauta Model 3
(ilustracija, Tesla, "model 3 za kinesko tržiše)

Automobilska kompanija Tesla počinje od prekosutra, kako javlja AP,  isporuke prvih proizvedenih elektromobila "model 3" u svojoj fabrici u Kini koju je počela da gradi u januaru ove godine. To je, verovatno, svetski rekord u brzini gradnje ovako velike fabrika automobila. Prvih 15 elektromobila dobiće zaposleni u ovoj fabrici.

Proizvodnja u prvoj fabrici Tesle izvan SAD je započela, inače, već krajem oktobra. Kompanija je započela isporuke u rekordnom roku od samo 357 dana posle početka gradnje fabrike s godišnjim kapacitetom prozvodnje od četvrt miliona elektromobila. Cena ovog elektromobila (bez subvencija) iznosi 355.800 juana tj oko 44,5 hiljada evra. Kina je već nekoliko godina bez konkurencije najveće svetsko tržište automobila.

Kineska vlada je nedavno saopštila da je ovaj model oslobodila od desetoprocentnog poreza na promet. Ovaj model se još ranije kvalifikovao za vladinu subvenciju od 25 hiljada juana tj oko 3.100 evra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...