Nemačkoj privredi podsticaj od 500 milijardi evra

M.L.

Ovo ulaganje u instrastrukturu, s ciljem da se izbegne sve bliža recesija, dogovorili su se da predlože vladi predstavnici organizacija poslodovaca i sindikata
(IW, Institut nemačke privrede potvrdio je da su Nemačkoj neophodne masivne investicije kako bi bila konkurentnija i učvrstila svoj potencijal rasta)

Nemačkoj je neophodna investicija od 500 milijardi evra u infrastrukturu jer se tamo nekoliko desetina godina malo ulagalo. O tome su se, kako javlja nemačka agencija DPA, sinoć dogovorili predstavnici Nemačkog saveza sindikata (DGB) i Saveza nemačke industrije (BDI) tj najviši predstavnici organizacije radnika i lobija poslodovaca.

Najvećoj ekonomiji Evrope, koja je u trećem kvartalu ove godine za dlaku izbegla recesiju, neophodne su masivne investicije kako bi bila konkurentnija  i učvrstila svoj potencijal rasta, ističe se u zajedničkoj studiji ovih organizacija, koju je podržao i poznati Institut nemačke privrede (IW).

U pogledu digitalnih javnih usluga Nemačka, koja je inače poznata po najboljim auto-putevima u Evropi i inženjerstvu u naprednim tehnlogijama, je tek na 21. mestu rang liste od 28 zemalja EU. Prema nedavno objavljenoj studiji analitačke kompanije Opensignal, Nemačka spada u zemlje s najslabijom dostupnošću mreže 4 G u Evropi. Naročito u seoskim oblastima je slaba ili nikakva dostupnost preko ove mreže. Na dosta dugom spisku nedostataka, koje navodi ova studija, figurira i birokratija u vezi sa gradnjom puteva i vetrenjača.

Direktor IW Mihael (Michael) Huther je ovim povodom izjavio da "posle dugo godina, tokom kojih je vlada dovodila u red javne finansije, vreme je da ponovo u prvi plan dođu investicije kako bi se podržao privredni rast".

U studiji se predlaže kao rešenje investicioni fond kojim bi se izbeglo ustavno ograničenje visine deficita budžeta uvedeno 2009. Radilo bi se, u stvari, o autonomnom kvazi-državnom fondu.

"Strahovanja od nedostatka investicija su nas doveli da ujedinimo naše pameti", izjavio je Diter (Dieter) Kempf, koji je na čelu BDI. A studija je samo potvrdila opravdanost ove bojazni...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...