Nemačka ekonomija "za dlaku" izbegla recesiju

M. L:

U trećem kvartalu ove godine najveća evropska privreda rasla po stopi od 0,1 posto
(ilustracija, Luka u Hamburgu, Nemačka)

Nemačka ekonomija je u trećem kvartalu ove godine, prema jutros objavljenom saopštenju nacionalnog statističkog uzavoda, tesno izbegla recesiju. Bruto društveni proizvod najveće evropske ekonomije porastao je u odnosu na prethodni kvartal za 0,1 posto, posle pada od 0,2 posto u periodu april-juni (uzastopni pad u dva tromesečja se u ekonomskoj nauci označava kao recesija).

Analitičari, kojima se ovim povodom obratio Rojters, očekivali su pad od 0,1 posto, dakle ulazak najveće evropske privrede u recesiju. Statistički zavod je u ovom saopštenju istovremeno korigovao

podatke za prva dva tromesečja (za prvi kvartal rast je bio viši za 0,1 posto od dosad navođenog tj iznosio je 0,5 posto, a u drugom kvartalu dosad je navođeno da je pad iznosio 0,1 posto)

U odnosu na treći kvartal lane tempo rasta je ubrzan na pola posto sa 0,3 posto u drugom kvartalu.

Prema analitičarima, nemačku privredu je tokom ove godine podržao, pre svega, rast potrošnje. Rasla je i potrošnja vlade i domaćinstava. Porastao je i izvoz dok je uvoz, uglavnom, ostajao isti kao i u prehodnim tromesečjima. 

Nemačka ekonomija, koja je motor rasta u EU, u poslednje vreme je suočena sa smanjenjem globalne tražnje koja ima veliki uticaj na nemački izvoz i industriju. Teškoće nemačke ekonomije povećavaju naročito trgovinski konflikt SAD i Kine i neizvesnosti oko planiranog bregzita.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...