Folksvagen pregovara i s Rumunijom o novoj fabrici?

M.L.

Koncern VW, pomalo utajeno, posle Turske, pregovara s Rumunijom o pokretanju proizvodnje „Škodinih“ i „Seatovih“ modela na novoj lokaciji
(ilustracija, Škoda Kamiq, novi model češkog proizvođača predstavlljen na Geneva Motor Show 2019 u martu)

Jedan od najčitanijih čeških ekonomskih portala Euro.cz otkriva danas da se "u pozadini rata između Turske i Kurda u Siriji odigravaju neki važni ekonomski procesi koje mi u Češkoj ne bismo smeli da previdimo".

"Koncern VW najpre je u tišini odlučio da novu fabriku za proizvodnju "superba" postavi u Turskoj. To se, međutim, ne pokazuje kao pametno pa se počelo, pomalo utajeno, da pregovara s Rumunijom. A da bi se najprofitabilniji modeli češke "Škode" mogli montirati u Češkoj to nikom nije palo na um", ukazuje ugledniji češki ekonomski komentator Pavel Paral.

On to tumači time što su plate u "Škodi", kao i u celoj Češkoj, prebrzo rasle poslednjih četiri-pet godina, kao i da se pojavljuje sve veći deficit radne snage u zemlji. Prema njegovim rečima, "poslednji čas je da se prikoči rast plata ne samo u privredi, nego i u državnoj službi".

U novoj fabrici "Folksvagena" treba da se montiraju SUV, dakle veći i skuplji  modeli "Škode" i španskog SEAT-a. U igri za lokaciju ove fabrike, koja bi trebalo da košta preko milijardu evra, bila je i Srbija, a na kraju su ostala samo dva kandidata (Turska i Bugarska) pa se "centrala" koncerna odlučila za Tursku. A onda je nedavno izbio neobjavljeni rat između Turske i sirijskih Kurda što je "bosove" u Volsfburgu nateralo da preispitaju svoju odluku o lokaciji fabrike u Turskoj i da, u diskreciji, počnu da traže lokaciju u nekoj drugoj zemlji i to, kako izgleda, prvenstveno u okviru Evropske unije...

Ovim povodom danas se oglasila i sindikalna organizacija "Škode" i kritikovala "pripremanu strategiju koncerna "Folksvagen" koja, prema nekim medijima, hoće da usmeru "Škodu" na istok, prinudi je da proizvodi jevtinije automobile i da bude konkurencija rumunskoj "Daciji".

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...