Nemačka industrijska proizvodnja u avgustu opet počela da raste

M.L.

Oživljava nada da će pad nemačke ekonomike u trećem kvartalu biti minimalan
(ilustracija. Proizvodnja Volksvagena u Volsfburgu, Nemačka)

Nemačka industrijska proizvodnja u avgustu neočekivano se vratila rastu i bila je veća za 0,3 posto nego u julu, saopštio je federalni statistički zavod. To je, posle serije loših, konačno dobra vest iz ove zemlje čija je privreda motor ukupne evropske ekonomije.

Analitičari su za avgust, inače, predviđali pad industrijske proizvodnje od 0,1 posto. U međuvremenu je i julski pad statistički zavod korigovao sa prvobitno saopštenih 0,6 na 0,4 posto. Ovi podaci, prema Rojtersu, donose nadu da će pretpostavljeni pad nemačke ekonomije, inače najveće u EU, u trećem kvartalu ove godine biti minimalan.

Nemačka privreda u poslednje vreme suočena je sa sve slabijom globalnom tražnjom koja negativno utiče posebno na industriju i izvoz. Teškoće ove ekonomije povećavaju trgovinski sukob SAD i Kine i neizvesnost oko bregzita. Bruto društveni produkt nemačke privrede u drugom kvartalu je pao za 0,1 posto, posle rasta od 0,4 posto u prvom kvartalu. Analitičari prevdiđaju pad i u trećem kvartalu. To bi značilo da je nemačka privreda zapala u recesiju koja se definiše upravo kao pad društvenog produkta u dva tromesečja uzastopno.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...