Napad na saudijsko najveće naftno polje izaziva nagli rast cena nafte

M.L.

Analitičari predviđaju da će cena barela nafte odmah skočiti za pet do deset dolara po barelu, a neki od njih ne isključuju skok na preko 100 dolara
(Napad dronom na naftno postrojenje na istoku Saudijske Arabije 14. septembra, pripisuje se jemenskoj ustaničkoj organizaciji i Iranu)

Napad na naftna postrojenja kompanije Saudi aramco na istoku S. Arabije doveo je naftno tržište do stanja koga su se svi pribojavali. Iznuđeno sniženje produkcije nafte od 5,7 miliona barela dnevno, što odgovara polovini saudijske dnevne produkcije, stvara opasnu situaciju u kojoj će se, prema agenciji Blumberg, pokazati jasno koliko je sada naftno tržište osetljivo.

Protiviranske sankcije, incidenti s tankerima, obaranje drona nad Ormuskim zalivom-strategijskim putem za prevoz nafte, tržište gotovo da nije ni osetilo. To što se sada dogadja je nešto sasvim drugo.

Ključna je sada stvar koliko če dugo isključenje iz rada oštećenih kapaciteta trajati. To se sada ne zna. Prema Rojtersu, trajaće nedeljama. To i tačne razmere šteta, koje sada nisu još utvrđene, sigurno će se odraziti na cene nafte. Nedostatak informacija može dovesti trgovce do utiska da je nastao najgori mogući scenario. Energetičari, koje citira nemački portal Dojče vele, već prognoziraju nagli rast cena.

saudi arab nafta napad

Mapa područja gde se nalazi napadnuto naftno postrojenje na istoku Saudijske Arabije, kod mesta  Abqaiq

"Bilo kakav napad na S. Arabiju sigurno dovodi do potresa na tržištima nafte", izjavila je Bernadet Džonson iz analitičke kompanije Enverus. Eventualno duže trajanje ispadanja kapaciteta iz proizvodnje dovodiće do naglih kolebanja cena, sve dok se isporuke ne obnove.

Televizija CNBC navodi da eksperti predviđaju trenutno povećanje cena od pet do deset dolara za barel. Ima i eksperata koji već najavljuju rast cena na preko 100 dolara. U petak je cena barela severnomorske nafte Brent bila 60,22 dolara za barel.

Još i pre subotnjeg napada, za koje je odgovornost preuzela jemenska ustanička grupacija Husiu, teško se mogao predstaviti prelom u američko-iranskim odnosima. Sada, kada je američki šef diplomatije za napade optužio direktno Teheran, varijanta da se  manjak saudijske nafte na tržištu pokrije iranskim isporukama izgleda sasvim nemoguća. Ukoliko isključenje ovih saudijskih kapaciteta potraje više nedelja, azijski kupci imaće jak razlog da se za snabdevanje svojih rafinerija obrate Teheranu.

saudi-arab-napad-satelit

Satelitski snimak oštećenog postrojenja u napadu dronovima za koje se pretpostavlja da su navođeni sa teritorije Iraka ili Irana (izvor TheSun.co.uk)

Prema Blumbergu, nije jasno, takođe, šta će za tržište značiti aktiviranje strategijskih rezervi radi pokrivanja saudijskog proizvodnog minusa. Međunarodna energetska agencija (IEA) je saopštila da situaciju pažljivo prati i da su tržišta zasad dobro snabdevena. Takvo saopštenje naznačuje da IEA očekuje brz povratak u proizvodnju ispalih saudijskih kapaciteta.

Bez sumnje je, prema ovoj agenciji, sigurno to da naftno tržište ulazi u nov i to opasan period.

Krunski princ Muhmaed bin Salman, koji rukovodi intrevencijom saudijsko-arabijske koalicije u Jemenu, moraće svakako da na ovaj incident reaguje, naročito u slučaju da smanjenje proizvodnje potraje duže.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...