Nova loša vest iz Nemačke: pad industrijske proizvodnje u julu

M.L.

To je novi signal da će se u trećem kvartalu najveća evropska ekonomija naći u recesiji
(Nemačke kompanije iz sektora industrije skraćuju radno vreme kako bi izbegle masovno otpuštanje radnika, jer ekonomsko usporavanje "uzima danak")

Industrijska proizvodnja u julu Nemačkoj neočekivano je pala. Umesto očekivane stope rasta od 0,3 posto, produkcija je bila u tom mesecu, prema upravo obavljenim podacima nemačkog statističkog zavoda, posle junskog rasta od 1,1  posto, niža za 0,6 posto.

To je, prema analitičarima koje navodi nemačka agencija DPA, još jedan signal da bi problemi u prerađivačkoj industriji mogli najveću evropsku ekonomiju, od koje su zavisne privrede niza zemalja u Evropi, u trećem kvartalu gurnuti u recesiju. A proizvodnja u julu bila je u odnosu na isti mesec lane niža za čak 4,2 procenra.

U julu je proizvodnja u prerađivačkoj industriji bila niža za 0,8 posto pri čemu je produkcija poluprozvoda bila niža za 0,7, a kapitalnih roba (mašine i druga sredstva za prozvodnju) čak za 1,2 posto. Nasuprot tome, produkcija potrošne robe je porasla za 0,6 posto.

Produkcije energije je pala za 1,3 posto, fok je građevinarstvo zabeležilo porast od 0,2 posto.

Nemačka industrija je izrazito orijentisana na izvoz. U poslednje vreme je, međutim, suočena s problemima zbog trgovinskih sporova, „hlađenja“ globalne ekonomije i neizvesnosti u vezi sa izlaskom Britanije iz EU.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...