KONKURENCIJA MEDJU TRGOVCIMA U SRBIJI

Jelica Putniković

Slovenački Mercator razvija lepezu ponude kupcima u svojoj srpskoj firmi - M Rodiću. Krajem meseca otvara novi trgovački objekat u Beogradu

U trci sa sve izraženijom konkurencijom M Rodić će krajem meseca Beograđanima ponuditi mogućnost kupovine u prvom Roda Cash & Carry objektu u glavnom gradu Srbije. Profesionalni kupci i građani će, tako, dobiti priliku da svakodnevne potrepštine, hranu i robu široke potrošnje nabavljaju pod povoljnijim uslovima a Stanka Čurović, predsednik UO M Rodić d.o.o. ističe da je ovaj poslovni potez samo još jedan dokaz da M Rodić nastavlja da neguje dugogodišnju tradiciju najpovoljnije kupovine.
-Otvaranje Roda Cash & Carry je potvrda naše težnje da sinergiju iskustva u trgovini i globalnih trendova uvek prvi ponudimo našim potrošačima. Roda Cash & Carry je spoj svega pozitivnog iz formata klasične cash & carry trgovine sa ambijentalnim izgledom Mega marketa. Profesionalnim kupcima i fizičkim licima nudimo nabavku po najpovoljnijim cenama u savremenom ambijentu.

Po čemu će se Roda Cash & Carry razlikovati od sličnih objekata Metroa i Tempa?

Na to pitanje će najbolje odgovoriti potrošači. Ono što bih ja istakla, kada je u pitanju Roda cash and carry je, pored najpovoljnijih cena, to što ovaj format trgovine podrazumeva i ponudu od oko 30.000 artikala, što nije uobičajeno za ovakve objekte. Sam ambijent je daleko iznad standarda za C & C, a tehnološka opremljenost i organizacija prostora, za robu koja je pod posebnim režimom čuvanja, zaista omogućavaju i profesionalnim kupcima i fizičkim licima kupovinu primerenu 21 veku.

Posebano koncipirani uslovi prodaje za profesionalne kupce sa mogućnošću pripreme komisiona unapred predstavlja još jednu pogodnost. Istakla bih i lokaciju, koja je neposredno ispred benzinske pumpe Zmaj, na autoputu od Beograda prema Šidu, što znači da je dostupna i kupcima iz šire okoline Beograda. U okviru prodajnog prostora Roda Cash &Carry je ribarnica Squadra, sa ponudom kvalitetne morske i rečne ribe, a potrošači će moći da odahnu u ugostiteljskom objektu, ali i da dodatno pazare u buticima Helona, Delizija, Legend, Orsus, N Sport, Premijer, Urko...

Ovih dana je slovenački Tuš otvorio svoj prvi objekat u Beogradu. Da li su Roda Cash & Carry objekti u Beogradu odgovor na sve veću konkurenciju u glavnom gradu?

Roda C & C je, pre svega, ostvarenje jednog od strateških ciljeva, kada je Srbija u pitanju, a to je rad i sa ovim formatom trgovine. Beograd je veliko i respektabilno tržište, ne samo za Srbiju nego i za čitav region jugoistočne Evrope.

Izgleda da je u svetu zavladala panika zbog poskupljenja hrane i osnovnih životnih namirnica. Oseća li se taj trend i među kupcima u M Rodiću?

Cene hrane i osnovnih životnih namirnica beleže rast ne samo u Srbiji nego i u širem regionu, i normalno je da u tim situacijama dolazi do promene strukture kupovine. Naš potrošač u Srbiji, sa stečenim refleksima borbe za opstanak u uslovima povišene inflacije, sigurno ima izoštreniju i bržu reakciju u odnosu na prosečnog kupca u regionu.

Kako se nestabilna politička situacija odražava na poslovanje M Rodića?

Zaista verujem da Srbija ima snage da ide napred i da sve ovo što nam se dešava zapravo predstavlja proces demokratskog sazrevanja, koji je nemoguće preskočiti. Problem srpske ekonomije nije skorašnji, niti je isključiva posledica trenutne političke situacije. Znamo da izvor ekonomske krize ne može biti politički proces ali, on može da je potencira i poveća negativne efekte. Iskazana stopa inflacije nije jedini krivac za problem cena u Srbji, a što najviše pogađa stanovništvo. Stvarni inflatorni pritisak je mnogo veći i skriven je prejakim dinarom koji veštački smanjuje uvozne cene a time i inflaciju. U trenutnom ekonomskom miljeu trgovci, kao poslednji u lancu, imaju veoma nezahvalnu ulogu i trpe najveći pritisak javnosti. To je posebno izraženo na našem cenovno veoma osetljivom tržištu.

Kakvi su planovi M Rodića sa strukturom objekata u Srbiji? Postoji li opasnost da Roda Cash & Carry ugrozi i Vaše hipermarkete?

Mercator u Srbiji ima jasno definisanu Strategiju srednjoročnog razvoja, koja je determinisana pažljivom analizom tržišta Srbije. Ono što je ključno opredeljenje za određivanje formata je lokacija, kupovna moć i veličina konkretnog tržišta. U zavisnosti od ovih i nekih drugih pokazatelja opredeljujemo se za format, tako da ne očekujemo da Roda C&C utiče na naše druge objekte.

Gde je M Rodić u odnosu na konkurenciju u Srbiji? Šta planirate?

Grupa Mercator u Srbiji posluje u dva društva: u društvu M Rodić i Mercator S. Trenutno tržišno učešće, prema našim podcima, iznosi 8 odsto, i kao takvi zauzimamo mesto drugog trgovca u Srbiji. Naš plan je da do 2012. godine svoje tržišno učešće u Srbiji povećamo na oko 15 odsto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...