Najveća svetska firma je posle sedam godina opet – Majkrosoft

M.L.

Tržišna kapitalizacija MS je 905 milijardi dolara a Ejpla, na drugom mestu, 896 milijardi
(ilustracija, regionalna raspodela najvrednijih firmi na svetu, izvor - Bloomberg and PwC analysis)

Posle sedam godina Majkrosoft (Microsoft) je opet prvi na svetskoj listi najvećih firmi prema tržižnoj kapitalizaciji – potisnuo je Ejpla (Apple) na drugo mesto. Tržišna kapitalizacija Majkrosofta je sada, prema najnovijoj listi PwC Global Top 100, - 905, a Ejpla 896 milijardi dolara.

Dominacija američkih informatičkih firmi je na ovoj listi još više potencirana time što su u prvih šest i Amazon, Alfabet (Alphabet) i Fejsbuk (Facebook). Među njih je jedino uspela da se "ubaci", na peto mesto, firma Berkšajr Hatavej (Berkshire Hataway) investitora Vorena Bafeta (Waren Buffet).

100-najvecih-tabela

Prvih 20 na tabeli sto najvrednijih firmi

Ukupna tržišna kapitalizacija sto najvećih firmi je sada dostigla rekordnu vrednost od 21 bilion dolara (koliko otprilike iznosi i ukupni godišnji bruto društtveni produkt američke privrede) i veća je za pet posto nego lane. To je, međutim, usporavanje u odnosu na prošlu godinu kada je taj rast iznosio deset procenata.

Većina od 100 nejvećih su firme iz SAD. Sedište tamo ima njih 54, a na ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji one imaju udeo od 63 posto. Nasuprot tome, vrednost evropskih i kineskih firmi, koje su među 100 najvećih, pala je za pet, odnosno četiri procenta. Po prvi put na ovoj listi pojavila se neka  firma iz Saudijske Arabije, a Indija beleži povratak dve firme na ovu listu.

bill-gates-microsoft-001

Bil Gejts, osnivač Majkrosofta

Dominacija SAD je, prema analitičarima, potencirana posebno rastućom snagom prve četiri firme koje svake godine povečavaju prednost u odnosu na ostale konkurente. To je, pre svega, posledica njihove sposobnosti inoviranja i ponude partnerima novih proizvoda i usluga. Američke firme dominiraju dugoročno zahvaljujući tradiciji berzi akcija i veličini američke privrede. Veličina i razvijenost nacionalnog tržišta, takođe, olakšavaju prelaz američkih kompanija s lokalnog na globalni nivo. Na ovoj lestvici rastu kineske firme, a to se očekuje i dalje.

Tehnološke firme su donele 27 posto porasta ukupne tržišne kapitalizacije sto najvećih u poslednjih godinu dana. Najveće firme iz oblasti zdravstva i telekomunikacija su doprinele sa 15 posto. Nasuprot tome, za tri procenta palo je učešće firmi iz finansijskog sektora.

Najveći rast vrednosti u proteklih 10 godina imao je Amazon koji je sada za čak 843 milijarde vredniji. U relativnom pogledu šampion je Netfliks čija je vrednost porasla za 6.081 posto. U tom periodu lista se izmenila za skoro polovinu, a u njoj su bile i ostale 53 firme.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...