Kina: Nastavlja se usporavanje ekonomskog rasta

M. L.

U drugom kvartalu ove godine kineska ekonomija zabeležila je rast od 6,2 posto, 0,2 posto niži nego u prvom kvartalu. Ta stopa je najniža u poslednjih 27 godina ali i dalje viša nego u većini zemalja
(Prodavnica odeće u Janćengu (Iancheng), Kina. Rastuća zabrinutost među kineskim liderima da se zemlja suočava sa sve značajnijim padom privredne aktivnosti kako se trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama pojačava)

Ekonomija Kine zabeležila je u drugom kvartalu ove godine, prema upravo objavljenim podacima kineskog statstičkog zavoda, najnižu stopu rasta u poslednjih 27 godina tj od 1992. Na razvoj druge po veličini svetske ekonomije sve jači uticaj imaju trgovinski sporovi sa Sjedinjenim Državama i usporovanje rasta globalne privrede (ovakva, iako sve niža stopa rasta u Kini, i dalje je oko dva puta viša od globalne, a čak oko tri puta viša od stope rasta SAD i EU – prim ML)

Prema statističkom zavodu, kako prenosi AFP, kineska privreda je u drugom ovogodišnjem kvartalu rasla po stopi od 6,2 posto. U prvom kvartalu 2019. stopa rasta iznosila je 6,4, a u prvom kvartalu lane 6,6 posto. Ipak, ovakav rezultat je u skladu s postavljenim ciljevima vlade za ekonomski rast u ovoj godini. Vlada je, naime, za ovu godinu u martu postavila ovogodišnji cilj rasta u rasponu od šest do 6,5 posto.

"Ekonomske prilike su i dalje teške, kako u zemlji tako  i svetu, rast svetske privrede se usporava dok se istovremeno povećavaju eksterne neravnoteže i neizvesnosti", izjavio je ovim povodom portparol statističkog zavoda Mao Šen Jung.

Na usporavanje rasta kineske ekonomije u drugom kvartalu, prema analitičarima, naročito je imao uticaj proizvodni sektor koji trpi najteže posledice trgovinskog konflikta sa SAD. Odnosi su se pogoršali u maju kada je predsednik SAD Donald Tramp izjavio da Kina odstupa od ranije datih obećanja i zato povećao uvozne carine na kinesku robu u godišenjoj vrednosti od 200 milijardi dolara. Peking je na to reagovao povećanjem carina na američku robu za 60 milijardi dolara. Situacija se unekoliko smirila krajem juna posle sastanka Trampa i kineskog predsdnika Si Đinpinga u Osaki na kojoj su se dva predsednika dogovorila o nastavku razgovora i nepribegavanju primeni daljih kaznenih carina.

Analitičari se, ipak, boje da do trgovinskog dogovora neće skoro doći jer dve strane imaju veoma različite poglede na ključne probleme svetske trgovine.

Prema ekonomistima, tempo rasta kineske ekonomije nastaviće da se usporava i narednih meseci, većina njih procenjuju da će u drugom polugođu imati rast između 6,1, eventualno, do ravno šest posto. Zbog toga oni očekuju da će u vlada u Pekingu pristupiti novim merama podrške ekonomskom rastu zemlje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...